Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett pendeltåg kan ersätta alla Y-tåg

Från 2015
Y-tåg på Karis järnvägsstation
Bild: Yle / Linus Westerlund

Framtiden för Y-tåget mellan Karis och Helsingfors är på tapeten igen. Ett alternativ som diskuterats är att det ersätts med ett pendeltåg till Kyrkslätt, där passagerarna får byta till S- eller U-tåg.

Helsingforsregionens trafik, HRT, höll styrelsemöte i går (31.3). Då behandlades bland annat en fråga om förhandsinformation gällande beställningen av lokaltågstrafiken för år 2016.

I HRT-protokollet står det att VR har meddelat att man lägger ned Y-tågtrafiken mellan Helsingfors och Karis. I stället skulle VR införa ett pendeltåg mellan Karis och Kyrkslätt. Passagerarna skulle byta till S- eller U-tåg i Kyrkslätt.

Ett misstag

Enligt avdelningschef Reijo Mäkinen på HRT är det ett misstag att textstycket om lokaltågtrafiken från Karis finns med i protokollet.

- Det handlar om att HRT måste förbereda sig för att Y-tåget mellan Karis och Helsingfors eventuellt läggs ned, säger han.

Om det skulle ske betyder det att passagerarmängden ökar på S- och U-tågen, som hör till Helsingforsregionens trafik. Mäkinen säger att saken har diskuterats med VR det gångna året.

Ett av flera alternativ

VR:s chef för lokaltrafik, Topi Simola, dementerar uppgifterna om att Y-tåget till Helsingfors dras in.

- Det finns inget beslut om en indragning. Det har varit ett av alternativen som har diskuterats de senaste åren för att utveckla den överbelastade kustbanan.

Trafik- och kommunikationsverket beslöt i februari i fjol att Y-tågen till Karis får fortsätta till slutet av år 2015. VR hade förslagit att Y-tågen skulle stanna i Sjundeå och inte fortsätta till Karis.

Ministeriet och VR förhandlar om tågtrafiken först i höst, uppger VR.

Y-tågen blir kvar

Diskussion om artikeln