Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Konsten att dricka kaffe och kaffe i konsten

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Café Primula i Helsingfors, 1950-tal
Bildtext Café Primula i Helsingfors, 1950-tal

Att samlas och umgås kring en kaffekopp har folk gjort ända sedan den heta drycken blev vanlig i vårt land. Och vi gör det så gärna att vi toppar världsstatisktiken för kaffekonsumtion.

På senare år har intresset för kaffe vuxit, och bjuds du på kaffe idag kan det hända att du får någon helt annan version än vanligt bryggkaffe.

På Tikanojas konsthem i Vasa har man hakat på kaffetrenden och visar nu en utställning om kaffekultur. Här finns både konst och kulturhistoriska föremål.

Varför dricker finländarna så mycket kaffe?

-Kaffet är en njutning i vardagen, konstaterar t.f. amanuens Magdalena Lindroos på Tikanojas konsthem. Kanske kan man skylla på vårt klimat eller så är det bara så att kaffets smak faller oss på läppen.

Kaffe som medicin

På en av de äldre målningarna som finns utställda på Tikanojas ser vi en kvinna som ligger i sängen och ser ganska trött ut.
-Här bredvid har hon kaffekoppen, visar Magdalena Lindroos. Det var faktiskt så att när kaffet först kom hit till Norden så ansågs det vara en medicin. Det hjälpte mot sömnlöshet och ifall man ätit en stor måltid var det bra att dricka kaffe efteråt. Och så hjälpte det mot baksmälla.

Förändringar och kontinuitet

I samband med arbetet med utställningen har museets personal funderat på hur kaffedrickandet har förändrats. Då gäller det främst hur man smaksatt kaffet. Att använda just mjölk och socker är ett ganska nytt påfund. Men beteendet kring kaffedrickandet är detsamma, att man samlas, umgås och pratar över en kaffekopp. Eller så kopplar man av ensam och njuter av sitt kaffe.

Socker i munnen och kaffe på fatet

Men varför dricker ingen på fat längre? Med sockerbit i munnen?
Det ansågs fint på 1700-talet att dricka på fat. Den som drack direkt ur koppen ansågs däremot göra sig onödigt märkvärdig. Efter kriget blev det ovanligare att dricka på fat. Idag, när kaffet inte längre kokas över öppen eld, behöver det ju inte heller kylas ned på samma sätt som tidigare.

Kaffegumma av Anna Sahlsten, 1895
Bildtext "Kaffegumma" av Anna Sahlsten, 1895

Vill du ha en kopp kaffe?

Hur är det då med samtidkonsten, har kaffedrickandet någon roll där?
-Eftersom kaffet är en stor del av den finländska identiteten och det vardagliga livet, så syns det också i nutidskonsten, säger Magdalena Lindroos. Kaffet är starkt knutet till arbetslivet, med våra lagstadgade kaffepauser. Vi säger att vi går på kaffe med våra vänner, fast vi kanske egentligen går och dricker en kopp te. Det är också det första man bjuder när man får besök: vill du ha en kopp kaffe?

Passar kaffe överallt?

Vi dricker kaffe på dop, på begravningar och i andra sammanhang där folk samlas. Men finns det då situationer där inte kaffet passar?
-Det finns det nog säkert, säger Magdalena Lindroos, men jag kommer inte på någon nu på direkten. Det säger väl också någonting om vårt kaffedrickande.