Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gymnasiet i Karis redo för digital studentskrivning

Från 2015
Uppdaterad 02.04.2015 13:45.
Hål i väggen i Karis-Billnäs gymnasium.
Bildtext Här installeras skrivningsservern i Karis-Billnäs gymnasium.
Bild: Yle/Tove Virta

Karis-Billnäs gymnasium börjar nu vara redo för de digitala studentskrivningarna, som successivt inleds på hösten. En splitterny skrivningsserver installeras i dagarna och den kommer att testköras under vårens lopp.

Från och med hösten ska studentexamen successivt bli digital och det innebär också att det krävs en hel del teknikuppdatering i gymnasierna. I Karis-Billnäs gymnasium är servern, där de digitala svaren sparas innan de skickas vidare till studentexamensnämnden, snart färdig för användning.

- Det stora pappersarbetet i och med studentexamen kommer att försvinna tack vare den här servern, säger gymnasiets rektor Joakim Lagerbohm.

Liknar byggarbetsplats

Alla elever ska ha egen dator då de skriver examensproven. Det innebär en utmaning eftersom datorerna måste låsas då studenterna skriver examensproven så att de inte kommer åt information som är lagrad på datorn eller från nätet.

Rektor Joakim Lagerbohm
Bildtext Joakim Lagerbohm
Bild: yle/Minna Almark

- Eftersom alla har egen dator blir det mycket elkablar, så det kommer att se ut som en byggarbetsplats när studentskrivningarna pågår, konstaterar Lagerbohm. Det finns inte ännu något beslut om trådlös internetanslutning, eleverna behöver också trådanslutning till internet.

Alla skolor måste installera minst en serverenhet innan den digitala studentexamen inleds.

Joakim Lagerbohm tror att en server kommer att klara av det antal elever som skriver studenten i Karis-Billnäs gymnasium.

Servern kommer bland annat att testas under vårens sista provvecka.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan