Isbrytarstrejken är över - sympatistrejken avblåst
Parterna i konflikten om isbrytararbetarnas kollektivavtal har fått till stånd en lösning. Det här betyder att det inte blir någon sympatistrejk i morgon och fartygstrafiken kommer att löpa som vanligt.
Det här meddelar riksförlikningsman Minna Helle på Twitter strax efter klockan 17.
- En förlikning har nåtts, skriver hon.
Processen att nå en lösning försnabbades av att många, bland annat regeringen och presidenten, har vädjat om en förlikning, berättar Arctia Shipping i ett pressmeddelande.
Riksförlikningsman Minna Helle säger att förlikningsförslaget innehåller en ändring i kollektivavtalens tillämpningsområde och att nämnden för fastställandet av kollektivavtals allmänt bindande verkan nu kan ta ställning till om avtalen är allmänna.
Det här var enligt Arctia Shipping arbetstagarnas mest centrala krav.
- Båda parterna rörde på sig till slut. Annars hade vi inte fått en lösning, säger Helle.
Såväl arbetsgivarna som arbetstagarna säger sig vara rätt så nöjda med avtalet.
- Nu är det väl en klassisk situation, det gäller för alla parter att höja blicken och titta framåt och försöka bygga en så bra framtid som möjligt, säger David Lindström som är personalchef på Arctia.
Ingen sympatistrejk
Om parterna inte skulle ha nått samförstånd skulle Maskinbefälsförbundets och Sjömans-unionens ha inlett en sympatistrejk på torsdag. Sympatistrejken skulle ha inneburit att alla passagerarfartyg och lastfartyg under finländsk flagg skulle ha varit tvugna att stanna i hamn.
För färjerederierna skulle strejken ha kommit ytterst olägligt, eftersom färjorna är fullbokade under påskhelgen.
Enligt Helle påverkades förhandlingarna av att sympatistrejken skulle ha försvårat så många människors liv.
- Alla parter hade viljan att lösa det här i dag, säger hon.
Nöjda ministrar
Statsminister Alexander Stubb lovordar dagens uppgörelse. Stubb konstaterar att sympatistrejken skulle ha skadat Finlands export allvarligt och dessutom förstört påskfirandet för många.
Statsministern förvånas ändå över de proportioner tvisten fick och vill se en förändring. Han anser att arbetsmarknadsparterna borde föra en principiell diskussion om hur omfattande stödstrejker kan få vara.
Även Sirpa Paatero, ministern med ansvar för ägarstyrning, tackar alla parter för att ha tagit sitt ansvar.
- Arctia måste nu fokusera på samarbetet mellan personalen och ledningen för att utveckla företagets verksamhet, säger Paatero.
Förhandlingarna mellan statens isbrytarbolag Arctia Shipping och facket har pågått i flera veckors tid. Tvisten har gällt hur bindande kollektivavtalet ska vara.