Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stort behov av mathjälp i Vasa

Från 2015
Mauri Öljymäki kontrollerar bröden som Minimanis Marika Waxlax skänker bort.
Bildtext Mauri Öljymäki kontrollerar bröden som Marika Waxlax från Minimani i Vasa skänker bort.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Föreningen Mathjälp Vasa började dela ut överbliven mat från butikerna för en månad sedan. Behovet är så stort att man redan utvidgat verksamheten från en till två dagar i veckan. Och nu väntas nästa utvidgning.

John Åsvik
Bildtext John Åsvik.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Det är utdelning två gånger per vecka på två olika ställen och kommer så att vara en tid framöver. Men vi kommer sannolikt att utdvigda till att bli 3-4 dagar i veckan, och kanske kommer vi också att ordna utdelning en dag i veckan i Smedsby. Det är ännu inte bestämt vilken veckodag det blir, säger föreningens ordförande John Åsvik.

Premiär var det alltså vid ungdomscentret Cross i centrum av Vasa en måndag i början av mars. Då tog maten slut innan alla hade fått, men nu är föreningen bättre förberedd.

Mathjälp Vasa i Elimförsamlingen.
Bildtext Maten som delas ut har ofta gula lappar, men är helt ätlig ändå.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- I dagsläget har vi sex butiker som vi hämtar ifrån. Vi kommer väl att utvidga det i någon mån. Efter påsken lär det blir ett par butiker till.

Stor hjälp för en långtidsarbetslös

På onsdag morgon fick Yle Österbotten vara med när mat delades ut vid Elimförsamlingen i Dragnäsbäck.

Bland de i kön sticker en person ut, en kvinna i 20-25-års åldern. Hon har ett barn med sig i vagnen. Men bara en i kön vill tala med oss. Han heter Tor Öling, är 54 år och arbetslös sedan länge.

Tor Öling tar del av mathjälpen i Vasa.
Bildtext Tor Öling, en av de som behöver hjälp från Mathjälp Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Det här är jättebra då man är penningslös och har brist på allt. Kylskåpet är oftast tomt. Köerna brukar sträcka sig ända ut till trottaren, säger Öling som säger att de mesta pengarna går till hyran men att en del också går till alkohol och tobak.

"Principsak, säger Minimani"

Hur ställer sig då butikerna till det hela? Är det till och med bra business att ge bort maten i stället för att betala sopavgift?

Nej, det är det inte, säger Jani Haavisto, chef för dagligvaruhandeln på Minimani som är en av de sex butikerna som delar med sig av sina överblivna matvaror.

- Som helhet är det här så liten sak ekonomiskt. Det här ser vi närmast som en principfråga, det är vettigare att ge bort mat än att slänga den.

80 frivilliga har engagerat sig i Mathjälp Vasa, men ett tjugotal till kommer snart att behövas. I Dragnäsbäck blev det mat över för första gången.