Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester mot nya gaylagar i USA

Från 2015
Protester mot Arkansas och Indianas nya gaylagar

Protesterna mot Indiana och Arkansas växer i USA. Delstaterna har godkänt lagar som ger företag och personer rätt att diskriminera homosexuella om det går emot deras religiösa tro.

Indiana godkände den kontroversiella lagen förra veckan och delstaten har sedan dess varit föremål för protester. Flera företag hotade att bojkotta Indiana vilket ledde till att guvernören Mike Pence, som ursprungligen stödde lagen, backade och lovade att se över lagtexten.

I Arkansas protesterade människorättsorganisationer under hela gårdagen mot lagen som endast kräver guvernören Asa Hutchinsons underskrift för att vinna laga kraft.

- Vårt jobb är inte gjort förrän alla medborgare i Arkansas behandlas jämlikt, sade Chad Griffin, ordförande för medborgarrättsorganisationen Humans Rights Campaign.

Arkansas största arbetsgivare, varuhuskedjan Wal-Mart, uppmanade guvernör Hutchinson att lämna in sitt veto. Också religiösa ledare har anslutit sig till kampen.

- Det är ett hån, en styggelse och det är en förolämpning mot Jesus ord, sade kyrkoherden Robert Lowry.

Hård press från flera håll

Guvernör Hutchinson hade ännu i förrgår inga tankar på att låta bli att stadfästa lagen men protesterna ledde till att han i går uppmanade delstatens kongress att revidera lagtexten. Han pressades hårt också på hemmaplan.

- Min son Seth stöder uppropet som kräver att jag skall utnyttja min vetorätt mot lagen, medgav han.

Av de potentiella republikanska presidentvalskandidaterna har bland andra Jeb Bush och Marco Rubio gett sitt stöd för lagarna i Indiana och Arkansas. Hillary Clinton har däremot risat dem på mikrobloggen Twitter.