Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kalifornien inför vattenransonering på grund av torka

Från 2015
torka i kalifornien
Bildtext Skylt i Kalifornien under den värsta torkan i juli i fjol.
Bild: EPA/MICHAEL NELSON

Kalifornien har gett order om att vattenförbrukningen i hela delstaten måste minskas med en fjärdedel på grund av den svåra torkan de senaste åren.

Det är första gången i delstatens historia som myndigheterna inför obligatoriska restriktioner för användning av vatten.

Kaliforniens demokratiske guvernör Jerry Brown meddelade om ransoneringen på onsdagen efter att inspektörer mätt de lägsta snönivåerna på 65 år i bergskedjan Sierra Nevada. Snö står för ungefär en tredjedel av Kaliforniens vattentillgångar.

- I dag står vi på torrt gräs där det borde finnas fem fot (1,5 meter) snö. Den här historiska perioden av torka kräver aldrig förut skådad aktion, sade Brown på en presskonferens i Sierra Nevada.

Gröna gräsmattor blir betong

Alla städer och orter i Kalifornien måste i fortsättningen minska på vattenanvändningen med 25 procent jämfört med nivån år 2013. Det här kommer att påverka såväl invånare och företag som jordbrukare. Bland annat stadsplaneringen ska börja ersätta gräsmattor med torktålig landskapsarkitektur.

- Vi är inne i en ny era. Tanken att din trevliga lilla, gröna gräsmatta vattnas varje dag tillhör det förflutna, sade Brown.

Onsdagens mätning visade att det nuvarande snötäcket motsvarar bara 5 procent av den historiska genomsnittsnivån som mäts den första april. Nivån är därmed den lägsta sedan man började mäta snötäcket år 1950.

Jerry Brown utlyste undantagstillstånd i delstaten redan i januari 2014. Sedan dess har man infört en hel del begränsningar för användning av vatten. Bland annat får invånare inte vattna sina gräsmattor två dagar efter att det regnat, och restauranger får servera vatten bara om kunden uttryckligen beställer vatten.

Jordbrukare är den enda gruppen som tillsvidare inte behöver minska på vattenanvändningen med 25 procent eftersom jordbruket redan har drabbats hårt av vattenbolagens begränsade vattentillförsel. Kritiker menar ändå att restriktionerna drabbar just jordbruket hårdast.

Jordbruket utpekas ofta som den största vattenboven i Kalifornien.

Diskussion om artikeln