Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Korsfästelse, död och utan orgel

Från 2015
Uppdaterad 04.04.2015 12:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

Korsfästelse, död och utan orgel

Långfredagens gudstjänst är stram och enkel, orgeln är tyst och psalmerna är mollställda och
dramatiska. Altaret saknar blommor och inga ljus är tända. Istället är det svart och avklätt.
Bibelläsningen, aktläsningen, utgörs av valda delar ur evangeliernas beskrivningar av Jesus lidande och död. Läsningen varvas med psalmsång.

Grym död

Gudstjänsten präglas av ett stort allvar, eftersom Jesu lidande, korsfästelse och död i sig var mycket grymt, säger kyrkoherde Berndt Berg.Berg kommer att vara liturg i gudstjänsterna
och läsa långfredagens aktläsning. Hoppeligen lyser strimmor av ljus fram trots Jesu lidandes och döds mörker, eftersom det var för oss som han gick "den tunga vägen", säger Berg och poängterar att syndernas förlåtelse blir möjlig för oss på grund av långfredagens dramatiska händelser.

Ingen orgel på långfredag

Speciellt för långfredagens gudstjänst är att orgeln är tyst. Församlingens psalmsång sjungs en- eller flerstämmigt och ibland till ackompanjemang av Adelcrantz blockflöjtsensamble.
I gudstjänsten medverkar kammarkören Psallite under ledning av kantor Susanne Westerlund. Psallite kommer att sjunga två sånger; Gunnar Thyrestams Ur djupet av mitt hjärta och Kvernos Ave verum corpus, berättar Westerlund. I gudstjänsten medverkar Anette Wollstén-Håkans och Stig Håkans med textläsning och Birgit Collander och Hans Lång som förebedjare.

Långfredag populär

Långfredagen är en av årets populäraste kyrkliga högtider och har årligen över 50 000 kyrkobesök. Många väljer också att under helgen delta i olika påskvandringar och passionskonserter.

också i radio och tv

Långfredagen hör till kyrkoårets stora och viktiga helgdagar och har därför en central plats i vårt tv-gudstjänstutbud, säger Lucas Snellman som sköter tv-regin för långfredagens gudstjänst. Under påskhelgen sänder Svenska Yle tv-gudstjänster på långfredag (3.4) och påskdagen (5.4). På lördagen (4.4) sänder man också programmet Påsksång – från sorg till glädje direkt på Arenan.