Vi vill ha mer rock i påsk
Påsken är klart underrepresenterad vad gäller låtar om helger och högtider. Julen har flest egna sånger, men även nyår, midsommar och födelsedagar har sina beskärda delar av pop- och rocklåtar. Men det finns ändå några låtar som har påsk som något slags tema.
Har du någonsin funderat på varför det finns så få rockiga påsklåtar? Trots att påsken är fylld med attribut som kunde få en låtskrivares inspiration att börja röra på sig. Vi har allt från målade ägg och påskharen till den religiösa aspekten med Jesus och Judas. Här vore en klar nisch för någon hugad artist att ge sig in på.
Det är ju allmänt känt att lyckas man skriva en tillräckligt inspirerande låt om antingen julen eller sommaren, så kan man vara rätt säker på att den kommer att spelas en hel del i radio vid varje aktuell säsong. Varför inte så även vid påsk?
Sommarstugan betald
Men eftersom konkurrensen nuförtiden är rätt hård inom jul- och sommarlåtegenrerna, så måste låten idag vara extra bra för att klara sig vidare från en första spelning och i bästa fall kanske t.o.m. kunna bli något av en klassiker som spelas varje år. Det är många låtskrivare och artister som fått sina sommarstugor betalda tack vare en sådan hit.
Men när det gäller påsken är utbudet så pass litet att låten inte ens skulle behöva vara exceptionellt enastående för att bli spelad, utan här är ribban litet lägre. Just för att det finns så få påsklåtar.
Ifall det finns någon som nu blir inspirerad att skriva en hyllning till påsken, så kan ni här höra några av de få som ni har att tävla med. Men här är nog ribban ändå förhållandevis hög.
Marillion / Easter
En av de få rocklåtar med påsken som något slags tema är Easter med Marillion. Det var en av de första singlarna som Marillion gav ut med nya sångaren Steve Hogarth efter att Fish hade slutat. Hogarth hade skrivit låten redan före han kom med i Marillion år 1989 och den är inspirerad av oroligheterna i Nordirland. Låttiteln hänvisar till dikten Easter 1916 av den irländske poeten W.B. Yeats. Den handlar om påskupproret som ägde rum på Irland (främst i Dublin) påsken 1916. Det var irländska republikaner som ville göra sig fria från det brittiska styret, men det hela slogs ner på annandag påsk av den brittiska armén. Många rebeller blev då fängslade och ledarna avrättades som landsförrädare.
Frank Zappa / Watermelon In Easter Hay
1979 gav Frank Zappa ut trippelalbumet Joe’s Garage som kanske kan klassas som något slags rockopera. I korthet handlar Joe’s Garage om den tonårige Joe som är en förhållandevis typisk yngling med ett eget garageband i en förhållandevis typisk amerikansk förort. Men p.g.a. diverse händelser får han mitt i allt bekanta sig med sådana sidor av musiklivet som han aldrig hade kunnat föreställa sig. Det är allt från groupies och redskapssex till religion och musikcensur. Watermelon In Easter Hay är en stämningsfull gitarrbaserad instrumental låt.
Patti Smith Group / Easter
Patti Smith gav år 1978 ut albumet Easter och på den finns även en låt som heter just Easter. De mest kända låtarna på Patti Smiths Easter är annars klassikerna Because The Night och Rock N Roll Nigger. Albumets titel hänvisar till diverse religiösa fenomen – så även titelspåret.
Jesus Christ Superstar / Superstar
Tänker man på rock, religion och påsk kommer man förstås rätt snart fram till rockmusikalen Jesus Christ Superstar. Mången gång haver månget fult ord uttalats om Andrew Lloyd Webber och Tim Rice, men när det gäller Jesus Christ Superstar kan man inte annat än lyfta på hatten och applådera.
Sugar / Beaster (Full Ep)
Den som vill ha litet mer attityd över sin påskmusik kan med fördel spisa EP:n Beaster med Sugar, d.v.s. Bob Moulds band efter Hüsker Dü. Här rör sig musiken således i punkens farvatten. Beaster gavs ut lagom till påsken år 1993 och den kan fortfarande få mormor att sätta memman i vrångstrupen. Dessutom finns här ett par för högtiden passliga låttitlar som Judas Cradle och JC Auto.
Till sist skall vi ännu krysta till det hela en aning och lyfta fram en låt som egentligen inte är någon låt, utan snarare ett skådespel i miniatyr. År 1973 gav Jethro Tull ut skivan A Passion Play. Det är en temaplatta med endast en enda lång låt. Som ändå bryts i mitten av detta lilla stycke som så här påsken till ära får symbolisera påskharen – The Story Of The Hare Who Lost His Spectacles.