Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lisa sjunger om det fria ordet

Från 2015
Uppdaterad 02.04.2015 14:23.
Lisa Nilsson
Bildtext Lisa Nilsson och Joakim Berg i en ny duett och fjärde på Vegatoppen
Bild: Yle/Cecilia Wikman

Kim Kronman gick rakt upp på en andra plats på Vegatoppen med sin nya singel Born again och Jannike Sandström firar sin tionde vecka på listan.

En annan nyhet är duetten Innan vi faller med Lisa Nilsson och Joakim Berg från Kent. Idén till att spela in duetten föddes i samband med att Dagens Nyheter i slutet av december 2014 firade sitt 150-årsjubileum i Stockholms stadshus, där Nilsson och Kent framförde låten för första gången tillsammans.

Enligt Nilsson ville båda artisterna vara med och fira för de värnar båda om det fria ordet i samhället. De sjunger bland annat att allt det vi borde sparat det slängde vi / allt vi hade lärt oss förträngde vi / åh, allt vi borde pratat om gömde vi / allt vi skulle minnas det glömde vi / vi som hade allting / en gång i tiden var allt det här vårt / innan vi faller i varandras armar / skall vi falla isär.

Texten fungerar både på ett personligt men också på ett samhällsinriktat plan. Enligt Nilsson är den politisk men inbäddad i en kärleksrelation.

Joakim Berg har haft fruktbart samarbete med flera kvinnliga artister. Han skrev bland annat låten Händerna mot himlen åt Petra Marklund.

Du kan lyssna på låtarna på Arenan och du har tid till torsdag kl 10 att rösta.

Mer om ämnet på Yle Arenan