Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland ställer ultimatum

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Italiens premiärminister Matteo Renzi, Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid EU-toppmötet i Bryssel den 19 mars.
Bildtext Greklandsfrågan har stötts och blötts vid otaliga EU-möten
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Egentligen handlar problemet om en enda sak: Omvärlden vill tvinga grekerna att spara mera än vad de själva vill. Grekland står inför ännu en avgörande dag under veckan efter påsk då omkring 450 miljoner euro ska betalas tillbaka till Internationella valutafonden.

Och nu ställer Grekland de övriga EU-länderna inför ett ultimatum.

För att klara den akuta krisen nästa vecka behöver den grekiska regeringen desperat att de pengar som utlovades tidigare i år nu börjar betalas ut.

Men det finns en hake. Först måste Grekland leverera konkreta förslag hur ekonomin ska förbättras.

Svåra förhandlingar

Det var efter ytterst mödosamma förhandlingar som Grekland kom överens med de övriga EU-länderna om att få en förlängning av stödprogrammet mot att Grekland gör konkreta åtgärder som visar att man gör allt för att få statsfinanserna i så gott skick som möjligt.

De här åtgärderna ska presenteras på en lista som de övriga EU-länderna kan ta ställning till, och när de är nöjda ges det klartecken till utbetalning av de utlovade pengarna.

Det är bara det att arbetet med den här listan över åtgärder som visar att Grekland tar sin del av uppgörelsen på allvar är precis lika mödosamt som varje gång Aten förhandlar med Bryssel.

Läget är desperat och samtalstonen är nu mycket dålig. I en intervju med den tyska tidskriften Der Spiegel säger Greklands inrikesminister Nikos Voutsis att man är beredd att ställa de andra EU-länderna inför ett ultimatum i samband med att låneraten till Internationella valutafonden ska betalas nästa vecka.

Om vi inte får pengar före den 9 april kommer vi först att betala löner till statsanställda, bidrag och pensioner här i Grekland. Sen kommer vi att be våra partners i utlandet om förståelse för att vi kommer att kunna betala de 450 miljoner eurona till Internationella valutafonden i tid, säger Nikos Voutsis till Der Spiegel.

Ultimatum nästa vecka

Senareläggningen av betalningen ska ske i samförstånd med EU-länderna så att det inte uppstår en situation där Grekland blir betalningsoförmöget, det vill säga går i konkurs, säger Nikos Voutsis i intervjun.

Villkoren för återbetalning till Internationella valutafonden är hårda och går inte att förhandla om. Om Grekland inte betalar betyder det i praktiken konkurs.

Med det här ultimatumet vill den grekiska regeringen öka pressen på de andra EU-länderna att godkänna den lista över åtgärder som det bråkas om mellan Aten och Bryssel sedan två veckor tillbaka.

Det är först när man är överens om listan som pengarna betalas ut. Och pengarna behövs före den 9 april.

Merkel och Tsipras hoppas på förbättrade relationer