Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Heidi Finnilä: Vem är en bra ledare?

Från 2015
Heidi Finnilä är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

På sistone har många klagat på bristande ledarskap, både i politiken och i arbetslivet. Det har nästan blivit som ett mantra att ta till när saker går fel och resultat uteblir:

Vi behöver bättre ledarskap!

Men vad betyder det?

Någon som slår näven i bordet och bestämmer? Eller någon som coachar sitt lag till bättre samarbete? Ska ledaren vara auktoritativ eller lätt att närma sig? Ska ledaren planera och bestämma allt i förväg, eller ska ledaren lyssna på varenda åsikt?

Ska ledaren vara en herde som skyddar sin flock mot faror som kommer utifrån?

Jag tittade på kulturprogrammet Lasso där ambassadören Alec Aalto kritiserade dagens beslutsfattare för avsaknad av beslutsamhet. Han var kritisk till konsensuspolitiken eftersom man inte får beslut till stånd. ”Men en ledare ska inte heller tro att han alltid har rätt” säger Aalto och tillägger att det är ett problem som man just nu ser ganska mycket i Ryssland.

Programmet Lasso tar också upp frågan om det är de extroverta eller de introverta som är bättre ledare och intervjuar konsulten Linus Jonkman, som skrivit boken: ”Introvert, den tysta revolutionen.”

Jonkman beskriver sig som en introvert som föredrar att tänka själv i stället för brainstorming med de extroverta. ”De introvertas tankeprocesser är långsammare än de extrovertas, men de introverta gör färre fel.” Enligt Jonkman är de introverta en förbisedd resurs i arbetslivet, som efterlyser de snabba, utåtriktade och de stresståliga.

Och så har vi också frågan om kvinnligt och manligt ledarskap. Det ordnas ett otal kurser och coaching för att uppmuntra unga kvinnor att söka sig till ledande positioner, det diskuteras kvinnokvoter och bäste broder nätverk kritiseras. Men vi har inte kommit fram till en entydig förklaring till varför färre kvinnor söker sig till ledande positioner och huruvida kvinnor är bättre än män på att leda.

Sanningen kanske finns någonstans mittemellan allt detta. Det behövs både kvinnor, män, extroverta, introverta, beslutsamma och obeslutsamma.

Obs debatt på torsdag 9.4 diskuterar frågan om ledarskap med styrelseproffset Stig Gustavson, metallfackets organisationsombudsman Nina Wessberg, Hbl:s kulturchef Fredrik Sonck och ledarskapskonsulten Leni Grünbaum.

Vi vill gärna höra din åsikt före sändningen. Vem är en bra ledare? Vad har du för erfarenheter? Dela gärna med dig under den här artikeln.

Lasso

Mer om ämnet på Yle Arenan