Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dags att vårstäda trädgården

Från 2015
Söndriga krattor på djurbegravningsplatsen i Lovisa
Bild: Yle/Madeleine Boström

Med påsken vaknar trädgårdsivern. Men var ska man börja? Gunilla Törnroos från Westers trädgård i Kimitoön delar med sig av sina bästa tips.

Bildtext Gunilla Törnroos i sin sommarträdgård.
Bild: YLE/Monica Forssell

Påsken är tidig i år men nu är det inte länge kvar tills alla små knoppar och blad börjar spira. Värmen låter ännu vänta på sig men redan nu finns det saker att göra i trädgården om det börjar klia i de gröna fingrarna. Man kan börja med att röja upp och städa bort vintern.

- Det finns alltid mycket löv och skräp kvar från vintern. Att kratta är en bra vårsyssla för då ser man snabbt resultat, säger Törnroos.

Men man får inte vara för ivrig med krattan.

- Det kan ännu komma frost så man ska inte förhasta sig och kratta bort allt. Lämna gärna lite skydd åt ömtåliga växter.

Den som vill göra det vårfint kan också passa på att plocka bort alla vintersaker som pulkor och snöskyfflar. Eller så kan man vässa och reparera verktyg. Till exempel mår spadar och sekatörer bra av att vässas.

Bildtext Kratta bort löv från gräsmattan men lämna skydd för ömtåliga växter.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Nu är det också läge att beskära fruktträd. Äppelträd kan beskäras tidigt på våren. Skär bort allt som är dött och brutet. Gunilla Törnroos påminner ändå ivriga trädgårdsfixare om att ännu vara lite försiktiga. Aprilvädret kan ännu bjuda på en köldknäpp eller två. Ett ganska säkert kort är vårlökar.

- Vårlökar brukar klara sig bra och tar inte stryk av lite kyla. Narcisser och tulpaner är klassiska vårblommor. De kan se lite snopna ut på morgonen om det är kallt men de brukar resa sig.

Tulpaner i handelsträdgård.
Bildtext Tulpaner är för många ett säkert vårtecken.
Bild: YLE/Strömsö

Även om det nu har varit lite kyligare har vintern överlag varit mild. Det betyder både goda och dåliga nyheter för trädgårdsentusiaster.

- De flesta växter har klarat sig bra, också de som är mer ömtåliga. Men tyvärr är det inte bara växterna som har överlevt den milda vintern. Småkryp och ohyra kan också ha överlevt så vi får se hur mycket kryp vi får i sommar, säger Törnroos.

Själv hoppas hon nu på en solig vår så att trädgårdsivern vaknar till liv på allvar.

- Nu då det varit lite kallt har trädgården inte lockat lika mycket men då solen börjar skina känner man genast att man vill ut.