Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo vill också ha fiskvägar

Från 2015
Svartån i Karis.
Bildtext Projektet ska rädda flodpärlmusslan i Svartån
Bild: Yle/Petra Thilman

Även Lojo förbinder sig till att få tillbaka laxfiskar till Svartån och Lojo sjö. Stadsstyrelsen i Lojo fattade på onsdagen (1.4) beslut om att staden förbinder sig till att finansiera fiskvägar som byggs vid de fyra kraftverksdammarna i Svartån.

Lojo stad finansierar projektet Freshabit Life IP med 25 000 euro varje år från och med år 2016 till 2021. Raseborgs stad har tidigare anslutit sig till projektet.

Projektet ska rädda den utrotningshotade flodpärlmusslan som lever i Svartån. Musslan behöver laxfiskar för att föröka sig och därför är målet att få tillbaka laxfiskarna till Svartåns vattendrag.

Viktig för vandringsfiskar

Svartåns vattendrag är Nylands största och fiskeriekonomiskt mest betydelsefulla vattendrag. Svartåns avsnitt nedanför Lojo sjö var i tiderna även en betydande vandringsfiskå.

Svartån var den näst största laxån av de som utmynnar i Finska viken.

Lojo stad har redan tidigare finansierat förbättringen av sjön Hiidenvesi, norr om Lojo sjö. Hiidenvesi sjö är kopplad till Lojo sjö som i sin tur rinner vidare till Svartån.

Lojo stad stöder hela vattendraget i och med att man nu går med i projektet med Svartån. Från och med 2016 fram till år 2021 stöder man dessutom helhetsprojektet med 90 000 euro årligen.

Läs också:
Åtgärder i Svartån ska rädda musslan
Sportfiskarna har väntat på fiskvägar i Svartån i 30 år