Tyska firmor tricksar med minimilön
En timlön på åtta euro och femtio cent. Det borde största delen av de tyska arbetstagarna vara garanterade sedan årsskiftet då lagen om den nya minimilönen trädde i kraft. Ofta är så ändå inte fallet. Många firmor försöker på alla sätt undvika att slippa betala.
Den tyska fackcentralen DGB:s hjälptelefon har gått het under de senaste månaderna. Hit kan man ringa om arbetsgivaren ställer till med problem.
– Vissa firmor är nog i bland mer än kreativa. Det var en anställd vid ett solarium som ringde upp och berättade att arbetsgivaren inte tänkte betala minimilön, utan i stället betala i form av gratiskuponger till solariet. Vid en biograf ville man betala de anställa med popcorn och gratisbiljetter för att komma upp till åtta och femtio i timmen, säger Robert Günthner vid DGB i München.
Hur mycket det tricksas med minimilönen är svårt att säga då det nu i första hand är arbetstagarna som i så fall måste klaga. Det finns nämligen ännu vissa brister i hur man övervakar att den nya lagen efterföljs.
– Vi kräver i alla fall att de personer som anmäler sina arbetsgivare ska skyddas, så att de inte förlorar sitt jobb på grund av en anmälan.
”Minimilönen har haft positiva följder”
Robert Günthner ser samtidigt att den nya lagen har förbättrat läget på den tyska arbetsmarknaden.
– Vi märker bland annat att det nu finns färre människor som måste dryga ut sin lön med socialbidrag, vilket har varit mycket vanligt i låglönebranscher.
Också arbetsmarknadsforskare talar om att minimilönen har varit ett visst motgift mot jobben med synnerligen dålig lön och dåliga villkor, även om man på förhand hade trott att betydligt fler anställda kunde dra nytta av minimilönen.
Att minimilönen skulle skada den tyska konkurrenskraften, har man åtminstone inom facket aldrig trott på.
– De företag som agerar globalt betalar sina anställda betydligt mer än vad lagen kräver. Det här var ett ologiskt argument, som främst fördes fram av firmor som konkurrerar sinsemellan inom landet, säger Robert Günthner.