Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ännu en Martin

Från 2015
Uppdaterad 03.04.2015 12:40.
Janne Martins, dansband, Sverige
Bildtext Janne Martins utmanar med låten Moa

Dansbandsvärlden känner Hans Martin som grundare av Tommys och som låtskrivare tillsammans med hustrun Gunborg. Men hans mindre kända bror Janne Martin har också sitt eget dansband hemma i Sverige. Och vad heter det? Jo Janne Martins, naturligtvis.

Janne Martins är aktuella med albumet Till alla dom som jag höll av, en svensk översättning av Albert Hammonds låt från 70-talet, To all the girls I´ve loved before.

Nu utmanar bandet för första gången på Danslistan. Hur känns det för vasabördige Janne Martin?

- Det känns fantastiskt roligt att få utmana på Vegas Danslista. Det är precis vad vi hoppats på när vi släppt en ny CD, säger Martin.

Utmanarlåten Moa har Janne Martin skrivit tillsammans med Björn Zetterqvist och sången är egentligen ett beställningsjobb.

Moa är en liten flicka i Bromölla och det var hennes föräldrar som ville ha en egen låt specialskriven för dottern.

Janne Martins har funnits i 10 års tid, men branschen är tuff. Danserna har blivit färre sedan 70-80-talet.

- Vi måste konkurrera om samma speltillfällen med heltidsbanden på alla nivåer. Vilket ju inte är helt lätt när man jobbar heltid med annat, säger Janne Martin.

Fem bröder Martin

Janne Martin är uppvuxen på Söderfjärden i Sundom som yngst av fem bröder. Hans far dog när Janne var två år och det blev en tuff tid för mor, som fick kämpa hårt för försörjningen.

- Men musiken har alltid funnits med i hemmet. Vår mor var en duktig sångerska. Hon sjöng mycket hemma och var ofta anlitad att sjunga i t.ex. kyrkor och bönhus, berättar Martin.

Han inspirerades naturligtvis också av äldre brodern Hasse, som spelade i flera olika band.

- Men det var hos min kusin Bjarne i grannskapet som det hela tog lite mer fart när vi började spela låtar ihop, säger Martin.

Alltid finlandssvensk

Janne Martin jobbade både på Vasa Telefon som telefonmontör och på Milka som chaufför i sina unga år. Men 1976 gick flyttlasset till Sverige.

1978 gjorde han lumpen i Dragsvik. Efter det har Sverige varit hemlandet för honom.

- Men jag känner mig självklart som finlandssvensk efter många år i Sverige. Både jul och sommar återvänder min fru Monica och jag till hemtrakterna, till vår sommarstuga i skären, berättar Martin.

Alla bandmedlemmar i Janne Martins har lång erfarenhet av orkestermusik och scenframträdanden. Förutom Janne Martin, som sjunger, spelar gitarr och saxofon är bandmedlemmarna Mats Lundkvist, keyboard och dragspel, Robert Dalhström, gitarr och sång samt Per-Åke Persson, trummor.

Janne Martins utmanar med låten Moa. Veckans övriga utmanare är Titanix med Kurragömma och Sie Gubba med Ta mæ med.

Häng med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan