Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Catzos påskpyssel á la Strömsö

Från 2015
Bild på påskpyssel.
Bildtext Catzo pysslade decoupageägg.
Bild: Yle/Catariina Salo

Ta en pysselautist och ge henne anvisningar från ett pysselproffs. Det kan inte sluta i annat än katastrof. Se Catzos påskpyssel!

Det sägs att det är bra att ibland stiga utanför sin bekvämlighetszon. Det var de orden jag tänkte på när min producent undrade hurudan artikel jag skulle vilja göra inför påsken. Det hade varit lätt för mig att slänga ihop ett boktips, namedroppa några serier eller tipsa om bra musik att lyssna på under påskledigheterna. Men jag ville göra något annat, jag ville göra något där jag verkligen utmanar mig själv. Därför valde jag att göra en artikel om pyssel.

Strömsö har fantastiska proffspysslare som gör de finaste saker varje vecka i programmet. Jag älskar Strömsö och önskar ibland att jag vore ens hälften lika händig som Lee eller Jim. Det är jag inte.

Det dök upp några artiklar om gamla påskpyssel som gjorts i Strömsö och jag beslöt mig för att testa på tre av dem. Hur svårt kan det vara, tänkte jag och traskade iväg till hobbyaffären. Redan där stötte jag på problem eftersom jag verkligen inte hittade allt jag enligt Strömsö behövde till mitt pyssel. Inte behöver man väl vara så noga, tänkte jag då och bestämde mig för att modifiera "recepten" litegrann. Här nedan ser ni resultaten av pysslen, som sammanlagt tog mig tre dagar att göra. (Inte hela dagar, men nästan.) Om du klickar på rubriken kommer du till Strömsös originalartikel om motsvarande pyssel.

Påskägg i gips

Okej. Vi börjar med att säga att bruksanvisningen på gipspaketet inte direkt passar ihop med någon som räknar sig som matematikdrummel. Vi kan också fortsätta med att fundera kring hur i helsike man faktiskt ska få in gipset i ballongen? Jag fick det verkligen inte att lyckas.

Mina gipsägg torkade i ett dygn, men när jag skulle klippa ballongerna gick det inte så bra. Det ena ägget krasade ihop genast, det andra ägget klarade sig till hälften. Det tredje ägget som jag freestylade med blev kanske bäst. Eller vad tycker du?

Höna i honeycombpapper

Problem genast från början. Jag hittade inget honeycombpapper i pysselbutiken. Det går säkert att fixa med kreppapper, tänkte jag glad i hågen. Visst, men vackert blev det ju inte.

Som tur kunde kartongen också användas på andra sätt.

Överraskningsägg med decoupage

Pysslet jag är mest stolt över är mina decoupageägg. Vem gillar väl inte djuröverraskningar? Det här kan till och med du fixa!

Vad tycker du om slutresultatet?

Bild på påskpyssel.
Bildtext Tadaaa!
Bild: Yle/Catariina Salo