Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gaybaren Hugo's Room stänger

Från 2015
Uppdaterad 03.04.2015 11:09.
hugo's Room
Bild: Hugo's Room

Gaykrogen Hugo's Room på Stora Robertsgatan stänger för gott på valborgsmässoafton.

Ägaren Timo Partanen har sålt baren och köparen kommer att öppna en rockbar istället. Den stilfulla baren Hugo's Room har legat på Stora Robertsgatan sedan 2009.

Timo Partanen berättar att han funderar på att flytta till Cannes där han har en son.

- Jag skulle inte ha orkat så här länge om det inte vore för en så härlig personal och kundkrets. Jag är lyckligt lottad. Men jag har hållit på så länge och min låga har snart brunnit ut, säger en märkbart rörd Partanen när vi ringer upp honom.

Han berättar att det har blivit upp till 70-timmars arbetsveckor under den senaste tiden.

- Man ska nog vara lite galen eller sadistiskt lagd för att driva en restaurang i dagens läge. Skatterna slukar det mesta, det är höga hyror och andra utgifter, men om man själv sliter hårt går det runt.

Timo Partanen
Bildtext Timo Partanen drömmer om att öppna en bar i Cannes istället.
Bild: Timo Partanen

Homofobisk hyresvärd

Partanen har drivit gaybar i Helsingfors sedan år 1997. Han var med och öppnade sin första bar på Eriksgatan 1997. Några år senare slog Room på Skillnadsgatan upp dörrarna.

- Room var en fin bar, men sen bytte fastigheten ägare. Den nya hyresvärden var homofobisk och vi fick inte förnyat hyreskontrakt, säger Partanen.

Föregångaren till Hugo's Room var Room Albert på Kalevagatan som Partanen sålde 2010.

Nu drömmer han om att öppna en liten bar i Cannes. Eventuellt en som håller öppet bara halva året.

Många gaykrogar har övergivit området i Rödbergen under de senaste åren. Nattklubben Don't tell Mama flyttade från Stora Robertsgatan vid slutet av 2011 och Lost & Found på Annegatan stängde 2012.