Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lone Widestam: Ovalen är sluten

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 06:26.
Lone Widestam är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.
Bild: YLE/ Stefan Paavola

Som liten besökte jag ofta Ägg-Mia som bodde i det gula huset i byn. Hon heter egentligen Mia men blev förstås Ägg-Mia bland byborna. Vi var många som gick till henne för att köpa ägg. Äggen var bruna, stora och goda. Ifall de ägg som hon plockat på morgonen var slut kunde vi få följa med in till hönsen och plocka med oss pinfärska ägg. Samtidigt fick vi hälsa på hönsen och klappa dem.

Jag har drömt om att ha egna höns. Att kunna vara självförsörjande på ägg. På vår gård finns nämligen ett gammalt hönshus med tillhörande utebur och hönsen har strövat omkring på vår gräsmatta. Nu används utrymmet som förråd och skulle kräva en rejäl uppdatering, men tanken lockar. För äggen är så mycket godare än de man köper från butiken. Det jag bakar blir också godare och tårtbottnen blir fluffigare. Dessutom vet jag att hönsen mår bra. Vi mår ju själva bättre av att bli älskade och omskötta. Så om hönan äter hälsosamt och rör på sig är det klart att också äggen blir godare.

Hönor med personlighet

Underhållning och de fina mysstunder som hönorna står för skulle också vara en välkommen bonus. Mina vänner har egna höns och de är inte vilka höns som helst utan har en egen personlighet. Vad sägs om namn som Prillan, Lilla Grisen, Malin, Prippi och Sjuse? Så här kan det se ut på deras gård: ”De tre tuppkycklingarna tävlar hårt om vem som ska vara nummer ett. Lilla Grisen jagar Isak runt gården och Kvack jagar Lilla Grisen.”

Eller vad sägs om denna kärlek:

”Sjuse blev dessutom en riktig familjetupp. Han kom alltid och kollade vad vi höll på med, tittade med sitt ena öga (han var blind på det andra) och lät sig villigt lyftas upp i våra famnar, närsomhelst. I synnerhet barnen och Sjuse blev riktiga bästisar. Barnen körde omkring honom i barnvagnen och kånkade på honom för jämnan. (Hon försökte till och med skjutsa honom på cykeln, men då hoppade han av.)”

Direktförsäljning är pop

Efter att Ägg-Mia slutat med höns var det svårt att köpa ägg direkt från gården. Det har därför blivit en hel del ägg från affären. Men i och med att direktförsäljningen blivit allt mer populär kan man nu igen få tag på ägg direkt från gården.

Vi finländare köper allt mer ägg och under de tre senaste åren har äggkonsumtionen ökat med 10 procent. Skulle Ägg-Mia fortfarande ha höns skulle hon endast bli med 28 procent i handen trots att det är hon som sköter om hönorna. Nu är det affärerna som gör vinst. Om det inte blir en förändring snart så kommer det att säljas allt fler ägg förbi butikskedjorna, hävdar Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Jag själv är glad för att kunna hålla kvar känslan från förr. Från att ha gått till Ägg-Mia efter ägg och sedan köpt butiksägg kan jag nu köpa färska ägg från hönor som mår bra. Ovalen är sluten.

Läs också: En skåpbil kommer lastad med ägg