Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framsteg i Iransamtalen om kärnenergi

Från 2015
Uppdaterad 03.04.2015 12:19.
Bild: EPA/HAMID FORUTAN

Det har skett framsteg i förhandlingarna om Irans kärnprogram, och det finns nu en överenskommelse om att förhandlingarna ska fortsätta.

Irans utrikesminister Javad Zarif säger att avsikten är att förhandlingarna fortsätter till den 30 juni då ett avtalsutkast ska vara färdigt. Han tillägger ändå att man fortfarande ligger en bit ifrån de önskade målen.

Zarif säger att Iran kommer att fortsätta att anrika uran i Natanz men inte i Fordow.

Enligt överenskommelsen ska en del av Irans anrikningskapacitet stängas och övervakas i 10 år. Iran kommer att minska antalet centrifuger från 19 000 till 6 000. Kärnprogrammet ska trappas ner under sammanlagt 25 år.

Vid en presskonferens i kväll meddelades det att parterna också enats om att anrikat uran kommer att exporteras ut ur Iran.

USA och EU kommer å sin sida att att lätta på sina sanktioner mot Iran efter att den internationella atomenergiorganisationen IAEA bekräftat att Iran har vidtagit alla de åtgärder som krävs.

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland har förhandlat i åtta dagar i Lausanne i Schweiz. Förhandlingarna har gällt ett ramavtal som ska förhindra Iran att utveckla kärnvapen.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att FN:s säkerhetsråd måste godkänna det avtal som parterna ingår.

USA:s president Barack Obama kallar överenskommelsen för historisk och säger att ett avtal kan göra världen till en säkrare plats. Han poängterar ändå att avtalet inte ännu är klart och att USA alltid kommer att göra sitt allt för att hindra Iran från att utveckla kärnvapen.

I Israel har premiärminister Benjamin Netanjahu förkastat överenskommelsen och säger att den riskerar hela Israels existens.

Tvisten om huruvida Iran anrikar uran för energibehov eller för att utveckla kärnvapen har pågått i tolv år.

Många uttryckte på Twitter sin glädje över förhandlingsresultatet

USA:s utrikesminister John Kerry skiver:

"Stor dag: EU, P5+1 och Iran har nu parametrar för att lösa stora frågor om kärnenergiprogrammet. Snart tillbaka för att arbeta med ett slutgiltigt avtal."

Irans utrikesminister Javad Zarif säger på Twitter : "Lösningar hittade. Nu redo att börja slå fast ramarna för ett avtal"

Också EU:s utrikeschef Federica Mogherini har lagt ut ett meddelande på Twitter. "Goda nyheter", skriver hon.

Diskussion om artikeln