Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1969

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2016 00:39.
Lulu representerade Storbritannien i Eurovisionen år 1969.
Bildtext Lulu representerade Storbritannien i Eurovisionen år 1969 och var en av de fyra vinnanrna.

Hela fyra länder stod som vinnare i slutet av tävlingen då Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike fick lika många poäng.

Den fjortonde sångtävlingen arrangerades i Madrid efter att Spaniens Massiel året innan tagit hem vinsten med La la la.

Österrike bestämde sig för att inte delta i tävlingen som en protest mot Francos diktatur. Deltagarantalet var därmed sexton.

Finland var det sista landet att ge sina poäng, och efter telefonsamtalet till Helsingfors visade poängtavlan att värdlandet Spanien och Storbritannien, Nederländerna och Frankrike alla hade fått 18 poäng. Programledaren bad den officiella poängräknaren bekräfta resultatet tre gånger och verkade inte veta vad hon skulle göra i situationen.

Medalj till alla fyra

Till sist utlystes alla fyra länder till vinnare. Som tur fanns det fyra medaljer att dela ut till vinnarna eftersom det reserverats tre stycken också för låtskrivarna av vinnarbidraget.

Nyheten om de fyra vinnarna togs upp i medier över hela Europa som en skandal och sångtävlingens fortsättning såg väldigt osäker ut. Följande år bestämde sig fyra länder i protest att inte delta, ett av dem var Finland.

Reglerna ändrades efter incidenten så att endast ett bidrag kan vinna. Trots att flera länder skulle få precis samma poängsumma så är det landet som endera fått poäng av flest andra länder eller också de högsta poängen (exempelvis flest tolvor) vinner. Skulle den här regeln ha varit i bruk redan år 1969 så skulle vinnaren ha varit Frankrike.

Spanien blev det första landet att vinna tävlingen två år i rad. Salomé uppträdde i en blå byxdräkt gjord av porslin som vägde nästan fjorton kilogram.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.