Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många struntar i att stanna vid övergångsställen

Från 2015
Uppdaterad 08.04.2015 13:49.
Bild av människor som går över övergångsställe
Bildtext Bilförare måste stanna vid övergångsställen om fotgängare är på väg över. Polisens övervakning visar att både bilister och fotgängare struntar i reglerna.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I början av veckan höll polisen ett extra öga på övergångsställen. Mer än 300 gjorde sig skyldiga till brott.

Nu meddelar polisen att många struntar i att följa reglerna.

Det var i måndags och tisdags (30-31 mars) som polisen ordnade en riksomfattande övervakning vid övergångsställen. Mer än 300 förseeelser noterades.

Vi frågade några Vasabor om de följer reglerna som gäller vid övergångsställen.

- Jag försöker att alltid stanna när jag ser att någon är på väg över ett övergångsställe. Jag har inte så bråttom att jag inte kan stanna men jag blir alltid arg när bilarna i andra filen susar förbi trots att någon är på väg över, säger en man.

En annan man erkänner att han försöker stanna men det händer inte alla gånger.

- Det är jag själv som är den största faran när jag är ute på cykel. Då tänker jag inte efter alla gånger när jag ska över vägen, säger han.

Si och så med hövligheten i Vasa

- Det är ett dilemma om man ska våga stanna när det kommer bilar i den andra filen. Vi försöker att alltid stanna men det kan bli en farosituation för fotgängaren, säger två kvinnor.

En av kvinnorna säger att det är lite si och så med bilisternas hövlighet i Vasa. En tredje kvinna vi stöter på tycker däremot inte det.

- Jag är överraskad över hur vänliga bilisterna är. Jag lägger alltid upp handen för att hälsa och tacka när de stannar så att jag kan gå över vägen.

Inte bara bilister som gör fel

I polisens effektiverade övervakning var det främst bilister som bröt mot reglerna men polisen påträffade också fotgängare som inte följde reglerna.

120 bilförare fick påföljder när det gjorde sig skyldiga till det grövsta brottet vid övergångsställen, de körde om ett fordon som stannat vid ett övergånggsställe.

Dessutom fick 121 trafikanter påföljder när de inte lämnade fri passage till fotgängare som redan befann sig på övergångsstället eller var på väg att gå ut på det.

Det var som sagt inte bara bilisterna som gjorde sig skyldiga till brott. 98 fotgängare fick påföljder för att de antingen klivit vårdslöst ut på övergångsstället eller körbanan eller för att de inte använde övergångsställe.

- Tyvärr visar resultaten från övervakningen att det ännu krävs mycket arbete, säger polisinspektör Pasi Kemppainen i ett pressmeddelande.