Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Röda Korset kan få in hjälp till Jemen redan i dag

Från 2015
Uppdaterad 06.04.2015 08:31.
Yle Nyheter TV-nytt: Det råder brist på allt bland de civila i Jemen - Spela upp på Arenan

Internationella Röda korset uppger att den saudiledda koalitionen har gett grönt ljus för hjälpsändningar till det krigsdrabbade Jemen.

Röda korset hoppas få i väg två flygplan med medicinska förnödenheter samt biståndsarbetare till Jemens huvudstad Sanaa på måndag.

Koalitionen har genomfört lufträder mot Jemen i elva dagar, och många civila har drabbats hårt.

Ryssland och Röda Korset har vädjat om humanitärt eldupphör i Jemen för att kunna lindra nöden i landet.

-Säkerhetsrådets medlemmar uttrycker sin oro över det allvarliga humanitära läget i Jemen, konstaterade Jordaniens FN ambassadör Dina Kawar efter säkerhetsrådet krismöte igår.

Kawar leder för närvarande ordet i FNs säkerhetsråd. Hennes land Jordanien ingår i arabkoalitionen som är skydlig till att så många civila har dött i flygattacker sedan de inleddes förra veckan.

Ryssland, Röda Korset vill ha humanitärt eldupphör

Ryssland lade fram ett resolutionsutkast där man kräver regelbundna pauser i stridshandlingar för att humanitär hjälp ska kunna komma in i Jemen och för evakuering av utlänningar.

Under de senaste dagarna har hundratals utlänningar evakuerats och Ryssland har skickat fyra passagerarplan för att evakuera ryssar från Jemen.

Internationella Röda Korskomittén ICRC kräver för sin del ett dygnslångt humanitärt eldupphör så snabbt som möjligt.

-Alla rutter in i landet bör öppnas utan dröjsmål för 24 timmar för att göra det möjligt att nå folk som har isolerats efter mer än en vecka av intensvia flygattacker och häftiga strider på marken, kräver Röda Korset i ett uttalande.

Annarst riskerar många fler civila att dö, klagar Röda Korset som den här veckan har förlorat tre egna medarbetare som försökte transportera sårade till sjukhus.

Kritik mot Saudiarabien och arabkoalitionen

Röda Korset och andra biståndsorganisationer riktar skarp kritik mot Saudiarabien och arabkoalitionen som bl.a anklagas för att ha bombat ett flyktingläger, sjukhus, civila bostadsområden och kraftverk i flera städer.

Flygattackerna har lett till att stora delar av landet har drabbats av elavbrott, vilket försvårar tillgången till rent vatten.

Det är också Saudiarabiens blockad av flygplatser och hamnar i Jemen som är främsta orsaken till att den humanitära hjälpen inte har nått fram till nödlidande.

Röda Korset har tre fartyg fulla med förnödenheter som har väntat i dagar utanför Jemen på tillstånd att anlöpa hamnen i Aden, den värst drabbade staden.

Läget värst i Aden

I hamnstaden Aden pågår det häftiga gatustrider och det lär ligga lik på gatorna överallt, uppger Röda Korset.

Ambulanserna transporterar inte längre sårade till sjukhus - endast döda.

-Hur länge kan folk leva utan vatten och elektricitet, undrar Mohammed Faraa som bor i ett område som har drabbats av hårda strider mellan Houthirebeller och styrkor som stöder president Abd Rabbihi Mansur Hadi.

Sjukhusen lider bist på så gott som allt klagar Läkare utan gränser som är en av de få internationella biståndsorganisationer som ännu är kvar i landet.

I huvudstaden Sanaa är läget likaså svårt - det råder brist på mat och mediciner och bristen på bränsle gör det svårt att fly från staden.

Inget slut på strider

Samtidigt verkar striderna mellan den landsflyktige presidentens anhängare och motståndare bara trappas upp till följd av Saudiarabiens flygattacker.

Terroristgruppen Al Qaida i Jemen har utnyttjat kaoset och erövrat landets femte största stad, Mukalla, utan motstånd från armén.

Överallt i Jemen föds nu nya milisgrupper - såkallade populära kommitteer - som tar lagen i sina egna händer när armén och polisen flyr fältet .

Jemen som redan tidigare var det fattigaste arablandet har helt enkelt kollapsat och inget gott slut är i sikte..