Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varthän Ungern, öst eller väst?

Från 2015
Ungerns premiärminister Viktor Orban 18.1.2012
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orban.
Bild: Patrick Seeger / EPA

Det är en regnig kväll i den lilla staden Makó cirka två timmars bilfärd från Budapest. Erzsébet Stroblné Székely hänger tvätt i sin trerummare, i ett hus vid en stadens huvudgator. Efter att hennes man dog för några år har det varit ekonomiskt tuffa tider. Men nu kan hon byka utan att i lika hög grad behöva oroa sig för kostnaderna.

Den sittande högerpopulistiska regeringen i Ungern under ledning av premiärminister Viktor Orban stiftade en lag som tvingade företagen att sänka kundpriset på el, vatten och gas. Erzsébet berättar att hon har sparat 120 000 forint, är över 400 euro på två år, och det här enbart i elkostnader.

- Den Fidez-ledda regeringen är sympatisk anser jag, speciellt glädjande var det att de sänkte priset på el, det har varit till stor hjälp, berättar hon.

Oppositionen: Fidez spelar ett fult spel

Det ungerska parlamentet i huvudstaden Budapest är den största parlamentsbyggnaden i Europa och en av de vackraste. I parlamentet träffar jag Zoltán Kész han är en känd oberoende oppositionspolitiker och nu också medlem i parlamentet.

Han kom in efter ett fyllnadsval för några veckor sedan. I samma val förlorade regeringen sin två tredjedelars majoritet. Men han berättar uppgivet att det inte har betytt att oppositionen skulle ha blivit starkare

- Man skulle tro att man i denna vackra parlamentsbyggnad skulle föra en debatt baserad på grundläggande demokratiska grunder, men under mina veckor här, har jag märkt att så inte är fallet. Fidez dikterar och allt går enligt deras vilja, oppositionen är tandlös.

Han ger inte mycket för Orbáns beslut att sänka hushållen elkostnader.

- Det här var valpropaganda, man sänkte priset och lurade människorna att rösta på dem.

Kész säger att det största problemet med det nuvarande styret är att korruptionen florerar. Han säger att det blir bara värre år för år.

- Den juridiska, ekonomiska och politiska makten koncentreras kring Fidez och premiärminister Viktor Orbáns innersta krets, vilket har lett till ökad korruption i landet.

Regeringen: Vi vill se ett starkare Ungern

I det slitna regeringskansliet mittemot det ståtliga parlamentet har man ingen förståelse för den kritik opposition kommer med. Regeringen talesperson Zoltán Kovács säger att korruptionen i Ungern inte är ett större problem än i övriga EU- länder.

- Visst förekommer det korruption men det gör det garanterat också i ditt land Finland. Vi jobbar målmedvetet för att får bukt på det, men påståendet att korruptionen skulle ha ökat under vår tid vid makten är befängt, säger Kovács

Förutom korruptionen har också regeringens reformer väckt förvåning och kritik inom EU. Sedan Viktor Orbán tog över makten i Ungern har flera radikala grundlagsändringar genomförts. Många av dem har kritiserats för att stå i strid men de grundläggande värderingar som EU vilar på.

Bland annat har pressfriheten begränsats, domstolarna försvagats och oppositionen tystats. Det kanske mest uppmärksammade och omstridda uttalandet kom i somras då Orbán sade att landet måste bryta med de liberala principerna och listade Ryssland som en förebild.

Men den kritik som riktats mot den ungerska regeringens politik och uttalanden ekat för döva öron i Budapest.

Regeringens talesperson Zoltán Kovács säger att regeringen arbetar för ett starkare Ungern. EU kan utvecklas bara genom att makten flyttas tillbaka till medlemsländerna, ju starkare medlemsländer desto starkare EU säger han och fortsätter:

- Vi kan och har försvarat alla de grundlagsändringar som genomförts. Vi hör till de EU- länder vars politik har nagelfarits mest och vi övertygade om den politik vi driver är i linje med EU:s principer.

Hur många steg bort från demokratin är regeringen är beredd att ta?

- Ta en titt på det här landet, huvudstaden och människorna här. Jag anser att din fråga är ogrundad, säger Kovács.

Ungern, EU:s femtekolonnore?

Hittills har EU varit rätt så tamt i sina försök att ändra kursen i Ungern. EU-ledarna har de senaste åren haft fullt upp med skuldkrisen och när Ungern kommit på tal har det främst handlat om det högerextrema partiet Jobbik.

Det som fungerade som en väckarklocka för EU är Ungerns och i synnerhet premiärminister Viktor Orbáns allt mer vänskapliga relation till Ryssland. När president Putin besökte Ungern i februari välkomnades han med öppna armar.

I samband med besöket enades Ungern och Ryssland om ett nytt förmånligare gasavtal. Ungern har också beställt två nya kärnreaktorer av Ryssland. Det allt större beroendet av rysk energi har väckt misstankar om att Ungern allt mer riktar sig mot öst.

Kovács har fått svara på frågor om Ungerns relation till Ryssland otaliga gånger och svaret kommer väl förberett.

- Vi har ingalunda närmat oss Ryssland utan vår relation till Ryssland är pragmatisk. Vi behöver energi, något som Ryssland kan erbjuda. Därför har vi tecknat energiavtal med Ryssland.

Oppositionspolitikern Zoltán Kész lyfter däremot ett varningens finger:

- Den sittande regeringens allt starkare vänskapsrelation till Ryssland har resulterat i att Ungern blivit en trojansk häst inom EU. Bryssel och västvärlden borde vara oroade.

Hemma hos Erzsébet Stroblné Székely i staden Makó är varken relationen till Ryssland eller de omstridda grundlagändringarna något som oroar henne eller hennes 20-åriga son som drömmer om att bli läkare. Erzsébet anser att kritiken mot premiärminister Orbán är tendentiös.

- Jag lyssnar inte på kritiken, det finns alltid de som söker fel. Ingen människa är perfekt, söker man fel kan man hitta dem, säger hon med ett skratt, samtidigt som hennes son nickar förstående bredvid.

Diskussion om artikeln