Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har Jakobacka vänt Sannfinländarna ryggen?

Från 2015
Uppdaterad 07.04.2015 11:17.
Det här huset ska troligen rivas
Bildtext Jakobacka har gått igenom förändringar sedan riksdagvalet för fyra år sedan. Höghusen vid Jakobackavägen 6 är ett minne blott och hundratals Jakobackabor har flyttat.
Bild: Helsingfors stad

För fyra år sedan tog Sannfinländarna en skrällseger i riksdagsvalet. I Jakobacka i nordöstra Helsingfors blev Sannfinländarna det största partiet – i en stadsdel där socialdemokraterna tidigare varit klar etta. Har Sannfinländarna fortfarande vind i seglen i Jakobacka?

I Helsingfors blev skrällen aningen mindre än på många andra håll i landet men partiet fick 13 procent av rösterna. I röstningsområdet Jakobacka A noterades också det lägsta valdeltagandet i Helsingfors. Det är också här Sannfinländarna klarade sig bäst i Helsingfors.

Det är tre veckor kvar till valet men vid köpcentret i Jakobacka lyser valkampanjen med sin frånvaro. Inte ett enda parti syns till vid köpcentret.

Vid kiosken i köpcentret står en grupp herrar som gärna talar politik men vill gärna vara anonyma.

- Försvarspolitiken, invandringen och ekonomin är de viktigaste frågorna, säger en av herrarna.

Alla säger att de tänker rösta i riksdagsvalet men valhemligheten håller i kioskparlamentet. Det råder ändå en uppfattning om att Sannfinländarna kanske inte kommer att klara sig lika bra i Jakobacka den här gången.

Här tror man också att socialdemokraterna kan ha lockat tillbaka många väljare från Sannfinländarna. Socialdemokraten Eero Heinäluoma har samlat bra med röster från Jakobacka, påminner man här. Sannfinländarna kan ändå få en plats i regeringen, tror man.

- Jag tror det blir en regering med centern, socialdemokraterna och sannfinländarna. Det behövs inte fler partier, det blir bara gräl. Det har vi sett, säger en av männen.

Område i förändring

För fyra år sedan var Timo Elo, tidigare ordförande för Sannfinländarnas lokalavdelning, röstkung i Jakobacka men han ställer inte upp den här gången.

Det har också skett stora förändringar i Jakobacka sedan riksdagsvalet för fyra år sedan. Ett helt bostadsområde har jämnats med marken då husen vid Jakobackavägen 6 rivits. Det har satt en prägel på området.

- Många kompisar har flyttat bort. Det finns färre bekanta här nu, säger en av männen. Hundratals människor har flyttat bort. Därför tror jag att Sannfinländarna inte klarar sig lika bra den här gången.

- Dessutom har vänstern har alltid varit stark här.

Han har beslutit vem som får hans röst söndagen 19 april. Valhemligheten vill han ändå hålla fast vid.

Jaana Englund och Seija Liukkonen vid Jakobacka köpcentrum.

Seija Liukkonen ska handla mat i köpcentret. Sannfinländarna är inget alternativ för henne.

- Verkligen inte, jag vill inte se några cirkuskonster. Det är en sak att lova något och en annan att verkligen hålla det man lovar.

Liukkonen röstar på Vänsterförbundet, vilket hon alltid gjort.

- Jag röstar på Arhinmäki, det finns inget annat alternativ för mig, förutom kanske Pekka Haavisto men han är i fel parti, säger hon.

Liukkonens granne Jaana Englund har inte bestämt sig för vem hon ska rösta på, men rösta ska hon definitivt.

- Det är sjukvården och äldreomsorgen som är viktigaste frågorna för mig.

Tre ska bli fyra

Regnet har kanske skrämt bort riksdagsvalskandidaterna från Jakobacka men i Östra centrum samlar Sannfinländarnas tält många nyfikna väljare. Många vill tala med kandidaten Antti Korhonen.

Grundskoleläraren Korhonen efter ett uppmärksammat fall på sin arbetsplats i Alphyddans finskspråkiga grundskola för två år sedan.

Sannfinländarna har tre mandat i Helsingfors valkrets och satsar nu på att knipa ett fjärde. uppgiften kan bli svår då partiet får göra det utan röstmagneten från riksdagsvalet 2011, den nuvarande Europaparlamentarikern Jussi Halla-Aho.

- Vi har vårt största stöd i östra Helsingfors och det kommer att hålla i sig, men vi sprider oss mot centrum, säger Korhonen.

Kandidaten Antti Korhonen på Revallsplatsen i Östra centrum

Korhonen anser att Sannfinländarna måste vara med i följande regering. Det kan röra sig om vilket som helst av de tre största partierna men de gröna och vänsterförbundet, partier som ordförande Timo Soini kallat ”kardborrepartier”, är inte högt uppe på listan som potentiella regeringspartners.

Kan Sannfinländarna tänka sig ett regeringssamarbete med Sfp?

- Jag tycker det finns mycket potential i Sfp och Carl Haglund är en fiffig typ men språkpolitiken kan bli ett problem men inte är det nödvändigtvis en stötesten. Själv anser jag att svenska bör vara ett frivilligt ämne i skolan, säger Korhonen.