Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre kan få egen bollhall

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
FC United tränar i Tellushallen.
Bildtext Tiderna i Tellushallen i Jakobstad räcker inte till, Pedersörelag får träna på obekväma tider. Nu kan en bollhall i Pedersöre bli verklighet.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Efter tio år av diskussioner ska Pedersöre få en fotbollshall. Det säger Pedersöre FF:s ordförande Stefan Olli. Flera föreningar jobbar på att ta fram ett hallförslag man kan presentera för kommunen.

Pedersöre FF och Esse IK har redan utsett personer som börjat jobba på ett förslag till fotbollshall. Man har också varit i kontakt med föreningar i grannkommunerna, berättar Olli.

- Målet kunde vara en gemensam fotbollshall för Pedersöre, Nykarleby, Larsmo och Kronoby och den kunde placeras på Sursikbacken i Pedersöre. Det är bredvid riksåttan och nära till för alla, säger Olli.

Tellushallen i Jakobstad
Bildtext För många lag delar på träningstiderna i Tellushallen i Jakobstad. Det duger inte anser Pedersörebor.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

I 10 år har man diskuterat en bollhall men nu händer det, säger Olli. Flera grupper jobbar med specifikationer och utreder finansiering.

- Alla föreningar vi pratat med är positiva.

Att Olli talar för Sursikbacken beror inte bara på läget. Där finns färdigt parkeringsplatser och omklädningsrum med duschmöjligheter. Det är bara hallen som saknas.

Kommunen troligen positiv

Det har genom åren gjorts utredningar på både hall och konstgräs i Pedersöre, men allt har torkat in. Och det beror inte på politiskt motstånd utan på att föreningarna inte kommit fram med något konkret förslag.

Men den här gången menar föreningarna allvar, säger Olli. Och det beror på att man bara i Pedersöre har hundratals juniorer utan rimliga träningsmöjligheter.

Det kan Pedersöres idrottssekreterare Leif Harjulin hålla med om. Sena och få tider i Tellushallen i Jakobstad räcker inte till för fotbollsjuniorerna.

Det är fotbollens tur

Ishockeyn, friidrotten och skidåkarna har fått sitt i Pedersöre, säger Harjulin.

- Personligen och även som tjänsteman tycker jag det är fotbollens tur.

Idrottssekreterare Leif Harjulin
Bildtext Leif Harjulin, idrottssekreterare i Pedersöre, tror att en bollhall kan bli verklighet.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Sursikbacken är enligt Harjulin den naturliga platsen. Men för att projektet ska gå framåt måste föreningarna komma överens om ett konkret förslag. Vad vill de ha och på vilken plats, säger Harjulin.

- Kan föreningarna enas om ett förslag och det får grönt ljus hos kommunen blir det sannolikt en satsning i stil med Wiklöfs hockeyarena, säger Harjulin.

Det innebär ett aktiebolag där kommunen kommer in med en andel. Men Harjulin är något tveksam till om grannkommunerna kan tänkas delta.

- Uteslutet är det inte, men vill de vara med och bygga en hall i Bennäs?

Läs också: Pedersörebor får nöja sig med sämre träningstider

Fotbollshall på gång i Pedersöre

1:23