Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1971

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Séverine från Monaco vann Eurovisionen år 1971.
Bildtext Franska Séverine vann Eurovisionen år 1971 i Monacos namn.
Bild: EBU

Grupper fick för första gången delta, men högst sex personer fick stå på scenen. Poängen gavs av jurygrupper som endast bestod av två personer.

Både Eurovisionen och segraren från året innan hade gjort en sådan succé i Europa att länderna som hoppat av ville åter vara med och tävla. Både Finland, Sverige och Norge återvände medan Malta kom med för första gången.

Arton bidrag tävlade på scenen i Dublin, Irland. Showen sändes i 29 länder och man räknade med att 250 miljoner personer följde med tävlingen.

Dramatiska förändringar i röstningen

Röstningssystemet ändrades igen. Varje land skulle nu välja två jurymedlemmar som skulle vara på plats i Dublin under tävlingen. Den ena skulle vara 16-25 år och den andra 26-55 år och dessutom skulle de ha minst tio års åldersskillnad.

Varje jurymedlem fick ge ett till fem poäng till varje bidrag. På det här sättet blev inget bidrag på noll poäng. Men istället betydde det att antalet poäng som länderna gav var väldig ojämnt. Exempelvis gav Luxemburg endast 43 poäng medan Frankrike gav 107.

Två länder representerades av grupper

För första gången fick grupper vara med och tävla. Enligt den nya regeln fick det vara högst sex personer på scenen. Endast två länder utnyttjade möjligheten. Sverige skickade The Family Four som sjöng om Vita vidder och nappade en delad sjätte plats. Schweiz representerades av Peter, Sue och Marc som kom att uppträda i tävlingen ännu tre gånger efter år 1971.

Alla länder måste nu också göra en förhandsvideo av sitt bidrag och de deltagande länder måste visa dem i ett program. Det här var en betydande regelförändring för tidigare hade deltagarländerna nästan aldrig hört de andras bidrag innan själva tävlingen.

Finland representerades av Markku Aro och Koivisto sisters. De blonda systrarna svängde ivrigt i takt med musiken på scenen och utnyttjade också rörligheten som kom med mikrofoner som hölls i handen. Låten Tie uuteen päivään kom på åttonde plats.

Monaco tog sin första och enda seger i den sextonde Eurovisionen. Deras bidrag framfördes av fransyskan Séverine och hette Un banc, un arbre, une rue (ungefär en bänk, ett träd, en väg). Senare sjöng finländska sångaren Carola Standertskjöld in låten med namnet Penkki, puu ja puistotie.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.