Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Munhälsan viktigare än du tror

Från 2015
Tandläkare Jaana Sippus och tandskötare Anu Leinola använder laserborr.
Bildtext En frisk mun i en sund kropp.
Bild: Anne Mattsson.

Munhälsan spelar en stor roll för kroppens välmående. Genom att hålla munnen i skick kan man till och med lindra eller förebygga sjukdomar som diabetes och reuma, säger tandläkaren Stefan Federley.

– Munnen är porten till hela kroppen, och därför kroppens smutsigaste ställe. Där är dessutom fuktigt och varmt, så bakterierna frodas. Ett sår i munnen gör automatiskt att en hel del bakterier kommer in i blodomloppet, och på så sätt kan de gå vidare till andra organ.

Munnen granskas inför operationer

Enligt Stefan Federley har det forskats mycket i munhälsans betydelse för vår hälsa, och han menar att läkarna i dagens läge är väl medvetna om sambandet. Därför måste till exempel munhälsan vara i skick för att en patient ska kunna förpassas till en led-, hjärt- eller ryggoperation och inför cancerbehandlingar.

Också om det gäller en organtransplantation är munhälsan viktig, och munnen saneras noga från infektioner innan ingreppet utförs.

– Rotbehandlade tänder ses som en riskfaktor, så man kan till och med tvingas ta bort till synes friska rotbehandlade tänder inför en transplantation.

Omvänt kan man också lindra eller förebygga sjukdomar genom att sköta om sin mun.

– Folksjukdomen diabetes är ett exempel på det här, då munhygienen har mycket stor betydelse för sockerhalten, men också när det gäller till exempel reumatism kan en god munhälsa åtminstone lindra sjukdomen, konstaterar Federley. Tidiga symptom av diabetes och reuma (tex muntorrhet och begränsad möjlighet att gapa) kan diagnostiseras i tandläkarstolen innan man ens vet om att man har sjukdomarna.