Brandattentat upprör i Tyskland
Närmare 300 000 mänskor väntas söka asyl i Tyskland i år och det här betyder att behovet av husrum för tillfället är enormt. På många håll i landet protesterar ändå invånare mot att deras hemorter ska inkvartera asylsökande. Så också på den lilla orten Tröglitz, som samtidigt nu har blivit något av en symbol för när protesten urartar.
I den lilla byn Tröglitz strax söder om Leipzig hade man säkert önskat sig en mer fridfull påskhelg.
Under natten mot lördag var det ändå någon eller några som satte eld på den byggnad där det var tänkt att man skulle inkvartera omkring 40 asylsökande. Åklagaren utgår från att det handlar om mordbrand.
Några timmar efter branden samlades en del av de knappt 3 000 invånarna för att demonstrera för ett världsöppet och tolerant Tröglitz. I Tyskland har den lilla orten ändå kommit att stå för något helt annat.
Borgmästaren fick nog
Sedan veckor tillbaka protesterar en grupp invånare mot att orten ska ta emot asylsökande och flyktingar. Förstärkning och uppbackning har man fått från ytterhögerpartiet NPD.
I mitten av mars ledde demonstrationerna till att den förtroendevalde borgmästaren i Tröglitz bestämde sig för att avgå.
Efter att medborgarinitiativet och högerextremisterna ville demonstrera framför borgmästarens hus, ansåg han att han och familjen inte längre går säker. Framför allt tyckte han ändå att myndigheterna och andra politiker hade lämnat honom i sticket.
Paralleller till 90-talet
Borgmästarens avgång väckte starka reaktioner i Berlin och med justitieminister Haiko Maas i spetsen krävde man mer stöd för lokalpolitiker, som hotas på grund av sitt engagemang för flyktingar.
De här orden verkar ändå inte ha haft någon konkret verkan. Efter branden i lördags har nu också en annan politiker mordhotats. Han står under polisskydd efter att han slog fast att Tröglitz kommer att ta emot flyktingarna i vilket fall som helst.
Men Tröglitz är ingalunda den enda tyska ort där mottagandet av flyktingar leder till protester och i vissa fall också direkta attacker mot förläggningar. Ifjol registrerade myndigheterna omkring 150 högerextremistiska attacker mot flyktingförläggningar och deras invånare.
Och då hus igen sätts i brand är det många som redan drar paralleller till liknande händelser i början av 1990-talet. Då gick högerextremister till angrepp mot asylsökande och utlänningar i bland annat Rostock-Lichtenhagen, Hoyerswerda, Solingen och Mölln. De två senare brandattentaten ledde till dödsoffer, nu har man ändå kommit undan med blotta förskräckelsen.