Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Läget värre än omänskligt" i belägrat flyktingläger i Damaskus

Från 2015
Uppdaterad 07.04.2015 08:11.
Palestinier väntar på mathjälp i flyktinglägret Jarmuk.
Bildtext Palestinier väntar på mathjälp i flyktinglägret Jarmuk i januari 2014.
Bild: EPA/SANA

FN:s säkerhetsråd kräver att biståndsorganisationer omedelbart tillåts komma in i det belägrade palestinska flyktinglägret Jarmuk i Syriens huvudstad Damaskus.

Jarmuk med omkring 18 000 invånare, har hamnat i korselden efter att den Islamiska staten IS intog minst hälften av lägret förra veckan.

Flyktinglägret som ligger i södra Damaskus har belägrats av regeringsstyrkor i över två år.

Under de senaste dagarna har lägret bombats både av jihadister och den syriska armén.

Läget desperat för kvinnor och barn

FN kräver därför att lägrets invånare genast får humanitärt bistånd och att de evakueras från det sönderbombade området.

Säkerhetsrådet lovar också att utreda hur evakueringen kan genomföras.

En stor del av flyktingarna i lägret är kvinnor och barn och UNRWA, FN:s organisation för palestinska flyktingar beskriver läget som "värre än omänskligt".

- Situationen är desperat och extrem varnade UNRWA:s chef Pierre Krähenbühl då han i natt informerade säkerhetsrådet om det humanitära läget i Jarmuk.

- Matbristen är akut och för invånarna handlar det nu bara om att försöka överleva, sade Krähenbühl.

Säkerhetsrådet fördömde också de allvarliga brott mot civila som jihadister har begått i lägret, och krävde att de ställs till svars för sina brott.

Jihadister aldrig så nära Damaskus centrum

Islamiska staten har ryckt fram i Damaskus tillsammans med al-Nusra-fronten, terroristnätverket al-Qaidas officiella representant i Syrien.

Jihadisterna har aldrig tidigare lyckats ta sig så nära Damaskus stadskärna under det fyra år långa inbördeskriget.

Jarmuk försvaras av palestinska milisgrupper som också måste kämpa mot den syriska armén. Enligt palestinierna har minst 80 av omkring 300 jihadister från IS dödats sedan i torsdags.

Armén har enligt ögonvittnen bombat lägret urskiljningslöst med såkallade oljefatsbomber fyllda med skrot och sprängämnen, under de senaste dagarna.

Invånarna säger att det är regeringsstyrkornas bombardemang och belägring som har orsakat de största förlusterna bland civila.

Få har lyckats fly

FN har i två år haft svårt att leverera hjälp till området och vädjar därför till de stridande parterna om att de tillåter en humanitär korridor från lägret.

- Läget är värre än omänskligt. Detta måste upphöra och civila måste evakueras säger UNRWA:s talesman Chirs Gunnes.

Enligt Gunnes har endast 93 personer lyckats ta sig ut ur lägret, medan palestinska källor säger att ungefär 2 000 flyktingar har lyckats fly på egen hand.

Största palestinska lägret i Syrien

Jarmuk är det största palestinska flyktinglägret i Syrien.

Lägret hade omkring 200 000 invånare före kriget, men största delen av dem har flytt till andra områden i Syrien eller till grannlandet Libanon.

En del av flyktingarna har också flytt till Egypten eller Europa, ofta i skrotfärdiga fartyg.

Armén kontrollerar vägarna norr och öster om lägret och regeringen har sällan gått med på UNRWA:s vädjanden om att släppa biståndskonvojer in i lägret.

Minst 3 500 av lägrets invånare är barn enligt FN.