De anställda väljer själva när de vill jobba
Anställda mår bättre då de själva kan påverka sitt jobb och sina arbetstider. Det har man tagit fasta på vid centralsjukhuset i Karleby. Där gör en stor del av personalen numera upp sina arbetslistor på egen hand.
De anställda sätter sig vid datorn och prickar in när de jobbar och när de är lediga. Förlossnings- och barnavdelningen har kring 50 anställda som själva väljer sina arbetspass.
- Vi har ett snyggt Excelprogram med fina färger. Grönt är rätt bemanning, gult är underbemannat och lila betyder att det är för mycket personal på arbetspasset, säger barnmorskan Sara Westman.
Listorna görs för tre veckor i taget. I princip får varje anställd slå sig ner vid datorn och pricka in de arbetspass som passar. De gånger då det lyser lila eller gult måste man jämka och ändra.
- Vi måste såklart också vara flexibla, men nu kan man ändå välja flera skift själv än då någon annan satte in dem hur som helst, säger Westman.
Ökar välmåendet
Det finns starka samband mellan möjligheten att bestämma själv och välmåendet hos de anställda, enligt forskningsprofessor Mikko Härmä på Arbetshälsoinstitutet.
- Undersökningar visar att möjligheten att påverka jobbet och jobbtiderna är en av de mest centrala faktorerna för personalens välmående, säger Härmä.
Men det gäller att ha en klar fördelning av ansvaret mellan arbetstagare och förman, och att det finns klara spelregler.
- Det får inte bli så att de snabba alltid vinner över resten, säger Härmä.
Alla vill jobba söndagar
I slutändan är det såklart någon som ser till att listorna går ihop. Dataprogrammet ser till att antalet arbetstimmar stämmer, men en förman ska kolla att ingen anställd jobbar för länge i sträck.
Men populära och mindre populära skift ska också vara någorlunda rättvist fördelade. Söndagar och nattskift är de som fylls först.
Biträdande avdelningsskötare Jenni Rintala ser till att alla någon gång får en söndag som ger bättre betalt, och alla ska ha ledigt en helg på tre veckor.
Systemet har underlättat Rintalas jobb, men hon säger att det tar tid innan systemet fungerar smärtfritt.
- En del lägger inte in alla sina turer utan bara några önskemål i listan, så jag måste kolla listan noga. Men gör de listan ordentligt behöver jag bara snabbt kolla igenom den, säger Rintala.
Målet är fler som bestämmer själv
Åtminstone fem avdelningar på MÖCS har infört systemet. Barnmorskorna kom med i höstas.
Barnmorskan Mikaela Asplund säger att det här systemet är mycket bättre än då man fick en färdig lista framför sig.
- Det är mycket enklare. Först kollar man kalendern där hemma, hur jobbar andra i famlijen, har vi något speciellt någon kväll. Du får själv planera din arbetstid.
För Jenni Rintala är det viktigt att personalen gillar systemet.
- Personalen är så nöjd. Det är roligt både för mig och dem att de får bestämma lite mera.
På MÖCS har också avdelning 8, 10 samt intensiven och barnavdelningen infört systemet. Målet är att allt fler ska ta i bruk systemet.
