Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det var Simon & Garfunkel, så mycket annat fanns det inte"

Från 2015
Uppdaterad 07.04.2015 12:33.
Musik i Hangö bibliotek.
Bildtext Musik i Hangö bibliotek.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det är länge sedan folk kom till biblioteken enbart för att sätta sig ner i en mjuk soffa och lyssna på musik. I Hangö bibliotek har man inte kunnat lyssna på musik på 10 till 15 år, och nu ska musiksidan byggas om.

Agneta Möller-Salmela är specialbiblioteksfunktionär i Hangö bibliotek och hon berättar att Hangöbor sitter i musikhörnan, men de sysslar då med sina datorer.

- Musikanläggningen och hörlurarna gick snabbt sönder, så vi har slopat möjligheten att lyssna på musik.

Agneta Möller-Salmela minns hur hon i sin ungdom lyssnade på musik på biblioteket.

- Det var Simon & Garfunkel, så mycket annat fanns det inte. Det nya biblioteket öppnade 1989 och då planerades ett hörn där man kunde lyssna på musik och sagor, men de anläggningarna var inte så hållbara.

Musik i Hangö bibliotek.
Bildtext Musiken får snart mera plats i Hangö bibliotek.
Bild: Yle/Monica Slotte

Många lånar fortfarande cd-skivor

Låntagarna lånar i alla fall musik och de kommer också till biblioteket för att digitalisera gamla videoband och musikkassetter.

Agneta Möller-Salmela berättar att biblioteket i Hangö strävar efter att ha musik som invånarna inte har hemma.

- Vi har en bibliotekarie som är duktig på musik och som skaffar ny och intressant musik. Vi strävar till att kunna låna ut musik som folk inte köper, så vi lånar ut mycket cd-skivor.

Nu ska barn och ungdomar få mera plats i biblioteket i Hangö. Musiken kommer också att få en större plats i biblioteket och det innebär att även musikböckerna kan placeras på samma plats.

- Vi planerar också att ta i bruk gamla lp-skivor, och vi köper kanske en gammaldags skivspelare så att man kan lyssna på dem. Vi får se, allt är under planering.

Barn- och ungdomsböckerna breder ut sig på musiksidan, och skivorna flyttar till referensbiblioteket som biblioteket avskaffar.

Specialbiblioteksfunktionär och läsambassadör Agneta Möller-Salmela i Hangö bibliotek.
Bildtext Agneta Möller-Salmela.
Bild: Yle/Monica Slotte

Arkitekt ska planera lokalen

Barnen och ungdomarna får utsikt över vattentornet och kyrkan då de besöker biblioteket.

Bibliotekschef Milla Kuronen har anhållit om projektpengar som staden beviljat. Det innebär att biblioteket får anställa en inredningsarkitekt som planerar lokalen.

Möller-Salmela konstaterar att den kommunala byråkratin är långsam, så till en början köps några få hyllor.

- Men det behövs många hyllor ännu innan barn- och ungdomssidan ser ut som det är planerat.

Möller-Salmela ser verkligen fram emot utvidgningen eftersom det är mycket trångt på barn- och ungdomssidan just nu.

-Vi försöker få det så på den nya sidan att det är lätt att hitta från sago- till ungdomsböckerna. De svenska böckerna ska vara närmare varandra och samma sak med de finska. Nu får man springa runt hyllorna för att hitta böcker.

Musik i Hangö bibliotek.
Bildtext Biblioteket i Hangö.
Bild: Yle/Monica Slotte

Svårt nå böckerna

Barnen har nu svårt att nå böckerna i de höga hyllorna i biblioteket. Det ska det bli ändring på.

- Nu måste de peka på vilka böcker de vill ha och jag ger dem åt barnen. Sådana hyllor ska ett bibliotek inte ha, så det är det första vi tar itu med.

Det finns många barn- och ungdomsböcker i Hangö bibliotek, och de ska sedan placeres så att de lockar till läsning. Det gör biblioteket genom att ha hyllor där man kan placera böckerna så att de har pärmen utåt. Det lockar mera än då enbart böckernas ryggar syns.

Agneta Möller-Salmela hoppas att barn- och ungdomssidan blir lockande och att biblioteket kan ordna en invigningsfest då allt är klart.

Radio Vega Västnyland

8:56