Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanen Jeb Bush "latino" för att fiska röster inför valet

Från 2015
Jeb Bush
Bild: EPA

Republikanernas sannolika presidentkandidat Jeb Bush har åkt fast för att förfalska sin etniska bakgrund. Orsaken tros vara röstfiske inför presidentvalet.

Valkampanjerna i USA inför presidentvalet 2016 har delvis kört igång och nu har republikanernas sannolika presidentkandidat John Ellis "Jeb" Bush hamnat i blåsväder.

Tidningen New York Times har kommit åt en gammal registreringsblankett från år 2009 där Jeb Bush har uppgett sin etniska bakgrund fel. I registreringsblanketten uppger han sig vara latinamerikansk trots att han är vit.

Bush meddelar på Twitter att det handlar om ett misstag.

Jeb Bush är George H. W. Bush den äldres son och förre presidenten George W. Bush lillebror. Familjen har konstaterats ha starka band till brittiska och andra europeiska kungliga släkter.

Bush är gift med en mexikanskfödd amerikansk kvinna och talar flytande spanska, och i sin ungdom tillbringade han några år i Venezuela för att lära känna landets kultur.

Jeb Bush har tidigare blivit känd för att fiska latinamerikanska röster av det demokratiska partiet. Han är född i Texas och före detta guvernör i Florida - båda delstater med en stor latinamerikansk befolkning.

Det är inte första gången som en amerikansk politiker åker fast för att ange sin etniska bakgrund fel. Bland annat senatorn Elizabeth Warren anklagades år 2012 för att på ett vilseledande sätt framställa sig som infödd amerikan, eller indian, under senatsvalet.

Juridiska experter i USA säger att det är osannolikt att Bush nu ställs inför rätta om det inte finns bevis på att han medvetet har vilselett väljare. Demokraterna har fördömt incidenten.

Diskussion om artikeln