Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny forskning: Samband mellan stress och mardrömmar

Från 2015
Uppdaterad 08.04.2015 11:45.
Sovande fötter.
Bild: CC

Människor som lider av av sömnproblem och depression drömmer oftare mardrömmar. Det visar forskning vid Åbo universitet och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Forskarna hittade också ett samband mellan hård stress och mardrömmar. Riklig konsumtion av alkohol ökar också risken för mardrömmar.

Syftet med sömnforskningen var att ta reda på om det finns fysiska och psykiska orsaker till mardrömmar. Cirka 3-5 procent av vuxna finländare drömmer ofta mardrömmar. Mardrömmar är vanligare bland kvinnor och äldre personer.

Forskningen visade att var femte person som diagnosticerats med depression ofta drömmer mardrömmar. Samma siffra gäller för personer som lider av sömnproblem. En nedsatt arbetsförmåga, ett missnöje över livssituationen och en stor konsumtion av smärtlindrande mediciner ökade också risken för mardrömmar.

En god nattsömn och motion minskar risken för mardrömmar. Det visade sig att cirka två procent av de som sover gott och som inte lider av depression ofta drömmer mardrömmar.

Som bakgrund till forskningen användes ett hälsoenkät, som besvarades av närmare 14 000 finländare i åldern 25 till 74. THL samlade in materialet åren 2007- 2012.

Enligt forskarna kan man inte se ett direkt samband mellan mardrömmar och ovannämnda riskfaktorer. Forskningen kan ändå öka på förståelsen för mardrömmar, konstaterar forskarna.