Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lehtovaara startar – Bahne på bänken

Från 2015
Uppdaterad 07.04.2015 16:32.
Jukka Lehtovaara, Inter, våren 2015.
Bildtext Jukka Lehtovaara inleder säsongen som etta.
Bild: Yle

Nu har tränaren Job Dragtsma gjort sitt val om vem som kommer att inleda fotbollsligasäsongen som FC Inters förstamålvakt. Det är nyförvärvet Jukka Lehtovaara som får förtroendet, medan klubbikonen Magnus Bahne får vänta på sin tur.

Många höjde på ögonbrynen då Inter i vintras valde att plocka in Jukka Lehtovaara från lokalkonkurrenten TPS som nyss fått ta steget ner till division 1. Åbolaget hade redan en fullgod ligamålvakt i Magnus Bahne, som spelat mest matcher i Intertröjan i klubbens historia.

Längs hela vintern och våren har Lehtovaara och Bahne som jämbördiga konkurrenter vaktat buren i varannan match, men nu har en etta utsetts. Det är Lehtovaara som får ansvaret i ligapremiären mot SJK på söndag.

Job Dragtsma inför ligasäsongen 2015.
Bildtext Job Dragtsma har gjort sitt val.
Bild: Lehtikuva

– Båda har gjort mycket väl ifrån sig under försäsongen men vi var tvungna att fatta ett beslut. Jag vill inte gå in i säsongen med två målvakter som jag byter från match till match, säger Job Dragtsma till Yle Sporten.

– Det måste finnas en klar etta och valet föll denna gång på Jukka. Han står nu fem matcher och byts inte ut av varje lilla misstag, utan vi utvärderar situationen på nytt efter det, helt som normalt.

”Magnus måste ta det som ett proffs”

Magnus Bahne får därmed inleda säsongen som avbytare. Nackdelen med att ha två toppmålvakter är att ena är tvungen att nöta bänk, medger även Dragtsma.

– Man kan alltid säga att det är jobbigt att ha två bra målvakter, men faktum är ändå att vi är i en riktigt, riktigt bra situation. Hellre har jag två bra målvakter än inte. Magnus är förstås inte glad, men beslutet är nu fattat och han måste ta det som ett proffs, säger Dragtsma.

– Det här är den bästa möjliga situationen också för dem, då de tävlar med varandra och sporrar varandra framåt. Standarden sjunker om man inte har två bra alternativ. Såhär bra har vi inte haft det på länge.

Magnus Bahne, FC Inter
Bildtext Magnus Bahne startar säsongen som andramålvakt.
Bild: Yle

Bahne: Bara att gilla läget

Dragtsma meddelade sina målvakter om marschordningen på tisdag eftermiddag. Yle Sporten träffade duon efter förmiddagens träningspass.

– Inte tycker jag det är något speciellt med att ha konkurrens om spelplatsen och inte har det påverkat mig i någon större grad. Jag skulle göra allting på samma sätt även om det inte alls skulle finnas någon kollega med, menar Lehtovaara.

– Förstås njuter en målvakt av förtroende, att man kan göra en sämre insats utan att riskera bli utbytt. Men det hade varit annorlunda om vi varit unga pojkar, nu är vi båda erfarna och kan handskas med situationen.

Bahne, 36, har varit självskrivet förstaval mellan Inters stolpar sedan han återvände från Sverige till säsongen 2011. Han anser ändå inte att situationen varit särskilt jobbig mentalt.

– Nä, Jukka är en bra typ och vi kommer väl överens. Situationen är ju nog ganska exceptionell för min egen del och jag var överraskad när han värvades, men det har bara varit att gilla läget och tuta på, säger Bahne.

Yle direktsänder Inters ligapremiär mot SJK på söndag.

Diskussion om artikeln