Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marken förorenad under båthallar på Brändö

Gamla båttomten vid Brändö - så här ser det ut där nu.
Bildtext Så här ser det ut på platsen just nu.

Marken var förorenad av tungmetaller under F&M Boats båthallar i Vasa. Saneringen kommer att kosta staden upp till 50 000 euro.

Katariina Rauhala, miljöingenjör vid Vasa stad, är egentligen inte särskilt förvånad över vad proverna visade.

- Det har ju varit båtverksamhet där under en lång period, även före den senaste företagaren som var där, säger Katariina Rauhala som alltså inte vill peka ut F&M Boats och vd:n Henrik Jåfs.

I dag är båtbottenfärgerna inte särskilt giftiga, men tidigare var de väldigt skadliga för miljön. Antagligen är det sådana färgrester som har sökt sig ned i marken. Men de har inte gått särskilt djupt.

- Ungefär en halv meter ned i marken, så det är ingen stor åtgärd, säger Katariina Rauhala.

Smutsigt fyllnadsmaterial

I nästa andetag berättar hon dock att man hittat ett nytt lager fyllnadsmaterial på 1,5 meters djup.

- Det ser ut att vara gammalt material, och då finns det alltid en risk att det är sådant som måste saneras.

Hela tomten ska ändå grävas upp och fyllas ut med nytt material. Det är praxis i dag när nya byggnader ska konstrueras. Det som fördyrar processen är att marken som grävs bort inte kan användas hur som helst.

Byggstart oklar ännu

- Den är att betrakta som avfall och det kostar därför att föra bort den för behandling. Dessutom har det kostat att ta prover, säger Rauhala som bedömer att den förorenade marken fördyrar grundarbetet med 30 000 till 50 000 euro.

Vaasa parks kommer att bygga ett energilaboratorium på tomten. Detaljplanen tillåter ytterligare flera byggnader som ännu inte är planerade. Det är ännu oklart när energilaboratoriet ska börja byggas. Rivningen av båthallarna är i stort sett färdig.

Läs också:
Nu rivs båthallarna på Brändö