Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1972

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Vicky Leandros representerade Luxemburg i Eurovisionen år 1972.
Bildtext Grekisk-tyska Vicky Leandros representerade Luxemburg i Eurovisionen år 1972.
Bild: EBU

Tävlingen arrangerades i Edinburgh. Irland deltog med en låt på iriska. Banden bevisade att de är populärare än duetter.

Monaco tog sin första seger året innan så det var egentligen deras tur att arrangera Eurovisionen. Furstendömets rundradiobolag hade ändå inte resurser varken ekonomiskt eller tekniskt att ordna tävlingen. Eftersom inte heller fransk tv var intresserad av att stå värd så vände man sig till Storbritanniens BBC.

Den sjuttonde Eurovisionen arrangerades därmed i Skottlands huvudstad Edinburgh. Samma arton länder som deltog året innan var också nu med.

Irland deltog för första gången med en låt på iriska. Det blev sista gången de gjorde det eftersom Sandie Jones och Ceol an Ghrà (ungefär Musik av kärlek) kom på femtonde plats, landets dittills sämsta placering.

Hela sex länder representerades av en duo bestående av en man och en kvinna. Konceptet fungerade inte alls det här året då fem av duorna placerade sig bland de sju sämsta. Finlands bidrag var ett av dem. Päivi Panu och Kim Floor kom tolfte med låten Muistathan.

Året innan hade grupper för första gången fått delta och också i år deltog tre band. Bäst klarade sig Storbritanniens The New Seekers som kom tvåa. Bandet hade året innan fått mycket uppmärksamhet och spridning då de skrev I’d like to teach the world to sing för en Coca cola-reklam.

Vicky Leandros representerade Luxemburg för andra gången. Fem år tidigare kom hon på fjärde plats med låten L'amour est bleu. Den här gången övertygade hon juryn och tog hem vinsten med balladen Après toi (ungefär Efter dig). Låten blev en stor succé i Europa och spelades in på många olika språk.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.