Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Teherans symfoniorkester har återuppstått

Från 2015
Symfoniorkester uppträder i Teheran.
Bildtext Tysk symfoniorkester uppträder i Teheran.
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Teherans symfoniorester har återuppstått efter en mångårig paus. Symfoniorkestern har varit verksam i över 80 år, men under den senaste presidenten Mahmoud Ahmadinejad lades orkestern ner, bland annat på grund av ekonomiska svårigheter.

Efter ett maktombyte i Iran har nu orkestern återuppstått med ett amibiöst program, skriver The Guardian.

Orkestern har också en världsberömd dirigent, iraniern Alexander Rahbari. Rahbari säger att återuppståndelsen enbart beror på president Hassan Rouhanis administration.

För en månad sedan körde orkesterns verksamhet igång igen, nästan tre år efter upplösningen. Då framfördes Beethovens nionde symfoni i en fullsatt konsertsal.

- När jag gick upp på scenen fick orkestern stående ovationer. Det har aldrig tidigare hänt under min 40-åriga karriär, säger Rahbari till The Guardian.

Enligt Rahbari visar det här hur mycket orkestern betyder för publiken. På första raden satt dignitärer och medlemmar av den iranska administrationen, vilket anspelar på det understöd som Rouhanis administration ger åt orkestern.

Presidenten själv var ändå inte på plats på grund av förhinder. Däremot var vicepresidenten och kulturministern närvarande, tillsammans med flera andra ledande politiker.

Ambitiös premiär

Beethovens nionde symfoni var en utmaning för orkestern, som inte hade spelat på länge. Enligt Rahbari var orkestern i chock när han berättade för dem vilket verk de skulle framföra.

Verket har inte framförts av orkestern på över 40 år. Men i enlighet med Rahbaris vision fick orkestern beröm, och både kulturministern och presidenten berömde den på Twitter.

Teherans symfoniorkester är Irans största och äldsta och grundades 1933. Den har flera gånger tidigare stött på motgångar, bland annat efter revolutionen 1979, då den enbart uppträdde ett fåtal gånger under ett årtionde.

Alexander Rahbari, 66, har dirigerat över 120 europeiska orkestrar, bland dem Berlins filharmoniker och Londons filharmoniker. Rahbari har också dirigerat symfoniorkestern i Teheran tidigare, för över 40 år sedan innan han lämnade Iran, men också tidigare under 2000-talet innan orkestern lades ner.

Från och med nästa vecka ska orkestern spela fyra stora konserter i månaden. Varannan vecka ska Beethovens nionde symfoni framföras.

Läs mera på Tehran Times och se orkestern på Youtube.