Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1973

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Anne-Marie David vann Eurovisionen år 1973 i Luxemburgs namn.
Bildtext Anne-Marie David vann Eurovisionen år 1973 i Luxemburgs namn.
Bild: EBU

Israelerna bar skottsäker väst, en kvinna ledde för första gången orkestern och Finland får sin näst bästa placering genom tiderna då länderna får välja vilket språk de sjunger på.

Efter en paus på sju år är sångtävlingen tillbaka i Luxemburg. Malta och Österrike drog sig ur, men Israel kom istället med. Många förundrade sig över att landet som geografiskt låg i Mellanöstern kunde delta i en europeisk tävling, men eftersom Israel var medlem i den Europeiska radio- och tv-unionen EBU hade de full rätt till det.

Hösten innan hade mordet på elva israeliska idrottsmän inträffat i München och säkerheten stärktes kring tävlingarna. Publiken ombads att inte stiga upp ur sina stolar under israelernas framförande, och det har också ryktats om att sångaren Ilanit bar skottsäker väst under sina lösa scenkläder.

Sveriges Monica Dominique blev den första kvinnliga kapellmästaren att leda orkestern. Israels Nurit Hirsch blev den andra, bara några minuter senare.

I och med en regeländring fick länderna nu sjunga på vilket språk som helst. Både Finland och Sverige hoppade på chansen och sjöng på engelska. Norge sjöng på många olika språk, men de andra höll sig till sina länders officiella språk.

Marion Rung var tillbaka på Eurovisionsscenen efter en paus på elva år. Med Tipi-tii kom hon på en delad sjunde plats år 1962. Den här gången fick hon igen äran att öppna tävlingen, nu med mera scenvana och en låt på engelska. Tom tom tom kom på sjätte plats, den bästa placeringen dittills för Finland och den näst bästa genom tiderna efter Lordis första plats.

Storbritannien gjorde ett nytt försök med Cliff Richard som kommit tvåa med Congratulations i den första färgsända tävlingen. Power to all our friends slutade på tredje plats.

Spanien kom på andra plats, men Mocedades-gruppens låt Eres tù har blivit en riktig klassiker. Den blev till och med en större succé ute i Europa än Luxemburgs vinnarlåt, trots att den beskylldes för att vara ett plagiat av Jugoslaviens låt Brez besed från år 1966.

Luxemburg tog alltså hem vinsten för andra året i rad. Tidigare hade endast Spanien lyckats med den bedriften. Anne-Marie David vann Spaniens bidrag med endast fyra poäng, och Spanien vann trean Storbritannien med endast två poäng.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.