Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Humanitär katastrof hotar i Jemen

Från 2015
Uppdaterad 07.04.2015 20:21.
Jemen hotas av en humanitär katastrof.
Bildtext En liten pojke skuffar en skottkärra med vattencontainrar i Jemens huvudstad Sanaa den 7 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kriget trappas upp i Jemen. Bristen på mat och mediciner hotar att leda till en flyktingkatastrof i stor skala. Det blir allt mer uppenbart att Jemen hotas av en humanitär katastrof.

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar i dag att mer än 500 människor har dött i våldsamheterna de senaste veckorna. Hur många som verkligen dödats vet ingen med säkerhet.

Samtidigt börjar bristen på mat, vatten och mediciner bli akut och redan nu är 100 000 människor enligt FN på flykt från landet.

Situationen i landet är svår att överblicka. Enligt Svenska Yles utrikesreporter Viktor Heikel har striderna trappats upp, framförallt under de senaste dygnen.

Viktor Heikel i Gaza.
Bildtext Svenska Yles utrikesredaktör Viktor Heikel.

- I synnerhet i och med striden om kuststaden Aden i södra Jemen, har Saudiarabien och de andra koalitionsländernas bombningar trappats upp. Man uppskattar att ungefär 140 människor har dödats under det senaste 1,5 dygnet, och det är alltså sådana som inte räknas med i WHO:s uppskattning. Samtidigt vädjar många olika biståndsorganisationer om ett uppehåll i striderna, så att man ska kunna få en bild av var behovet av mat och mediciner är störst och hur man ska kunna organisera hjälpen. Bland annat FN:s säkerhetsråd vädjar om att striderna ska mattas av, åtminstone för en kort tid, så att det här behovet kan kartläggas.

Hur har bristen på allt från mediciner till vatten kunnat uppstå så fort?

- I grund och botten handlar det om att Jemen är ett otroligt fattigt land, ett av världens fattigaste. Också i normala fall, utan striderna, klarar en stor del av befolkningen inte av vardagen utan bland annat FN:s mathjälp. Dels beror det också på att ett land som Jemen, som importerar nästan all sin mat och alla basvaror, och samtidigt är fattigt, inte klarar av att bygga upp ordentliga reserver av mat. Nu när de här import- och biståndsrutterna skurits av, och det inte kommer in mat i landet, sinar de reserver som finns mycket snabbt. Då uppstår det snabbt ett hot om hungersnöd och brist på mat.

Vem är det som hindrar de här försändelserna från att komma in?

- Det är egentligen ingen som aktivt förhindrar dem, problemet är snarare att läget är så kaotiskt. Frontlinjerna flyttar på sig, det bombas, det finns inga säkra zoner. Det finns heller inte just någon personal i landet som skulle ha helhetsöverblick över det som händer, var det finns ett stort behov av mat och var det finns ett stort behov av mediciner och så vidare, så att man skulle kunna få i gång en hjälpoperation. Ett annat stort problem är till exempel att Röda Korset, som nu har fått in sin första medicinska personal i landet, säger att de inte lyckats få in några transportplan för att föra in förnödenheter. Läget är så osäkert på marken i Jemen, att det helt enkelt inte finns någon som vill ta risken att flyga in förnödenheter, då man inte vet vad som händer.

- Ett annat problem är att i ett sådant här kaotiskt läge, där det inte finns en klar bild av hur hjälpen ska nå fram, är det mycket osäkert att den kommer att göra det. Man vill helt enkelt inte föra in en massa bistånd, hjälp och mat i blindo, och sedan riskera att det landar i fel händer och inte når dem som faktiskt behöver det.

Det rapporteras redan nu om flyktingar. En hurdan flyktingkatastrof kan det här leda till?

- En del varnar att det här inom mycket kort tid kan bli lika allvarligt som Syrien, det finns 25 miljoner människor i Jemen. Hemskt många av dem lever på existensminimum och det är alltså de som riskerar att bli utan mat, och också de som riskerar att tvingas fly på grund av detta. Det är ofantligt många människor som hotas av den här katastrofen och oerhört många människor som kan tvingas fly om läget förvärras och konflikten fortsätter.