Kärnkraftverkets nya kylsystem ska förhindra katastrof
Kärnkraftverket i Lovisa har ett nytt kylsystem som är oberoende av havsvatten. Det kommer att användas om det normala systemet kollapsar.
...för att vi ska få problem måste havsvattnet stiga över tre meter.
Thomas Buddas
Det är en ivrig skara journalister som inspekterar kraftverket i Lovisa. Höjdpunkten på rundturen är det nya kylsystemet, som finns till för extrema situationer. Det normala kylsystemet kyler ner reaktorerna med hjälp av havsvatten, men vid oljeolyckor, riklig algblomning eller snösörja kan det föra med sig problem. Hittills har kraftverket ändå inte haft några problem.
– Vid vissa vindförhållanden kan vi få in olja i vårt kylintag, säger Thomas Buddas som är biträdande direktör på kraftverket.
Det nya systemet kyler ner reaktorerna med luft.
Ständigt behov att förnya
Också de stigande havsvattennivåerna kan i framtiden bli ett problem. För tillfället samarbetar kraftverket med Meteorologiska institutet för att utreda om det finns några andra meteorologiska fenomen som ytterligare kan få havsvattennivån att stiga.
– 2005 steg havsvattnet exceptionellt mycket, men för att vi ska få problem måste havsvattnet stiga över tre meter, säger Thomas Buddas.
Ett behov av att förbättra, förnya och reparera delar av kraftverket finns hela tiden. För tillfället kommer en del resurser att finansiera nödvändiga reparationer för att upprätthålla och förbättra det nuvarande säkerhetssystemet.
– Anläggningen är från 1977 och ska producera el ännu i femton år till, säger Buddas.
Automatiken förhindrar olyckor
Med tanke på flygkraschen i Alperna frågar sig kanske vissa om det är möjligt att någon som arbetar på kraftverket kan låsa in sig och orsaka skada. Enligt Thomas Buddas är detta högst osannolikt eftersom automatiken sköter det mesta i systemet.
– Det finns alltid två människor på plats i kontrollrummet, ingen blir någonsin ensam där, säger han.
Frågan om en ny reaktor är aktuell i Lovisa kan Thomas Buddas inte svara på. Han säger att det är ett ekonomiskt, politiskt och energipolitiskt beslut som måste fattas. Men han hoppas förstås på att verksamheten i Lovisa också kan utvecklas i framtiden.
– Det behöver nödvändigtvis inte heller handla om mera kärnkraft, utan någon annan energiform.
Nedan kan du se ett videoklipp från mars 1977, då president Kekkonen körde igång kärnkraftverket i Lovisa.
