Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Spara pengar genom att motionera

Från 2015
David Andberg, Ombudsman FSS
Bildtext David Andberg, Ombudsman FSS.
Bild: Eva Pärsson

Jag kan stundvis vara rätt slarvig, speciellt när det kommer till att packa inför resor. Min fru brukar påminna mig ett par dagar innan en resa att: - Nu vore det dags att börja packa. Oftast svarar jag med ett: - Jaja, och fortsätter sedan med det jag höll på med.

- Jag kan ju packa senare, brukar jag tänka. Detta leder till att jag alltid nu som då behöver köpa nya grejer på resor, då jag glömt att packa med mig t.ex. en telefonladdare. Detta gör att resandet blir dyrare än vad det egentligen borde bli, eftersom jag hamnar lägga ut pengar på att köpa saker jag redan äger, men glömt hemma. En förebyggande åtgärd vore naturligtvis att lyssna på min fru och packa i god tid och på det sättet spara pengar.

I Finland har vi ett problem med att vi rör på oss alldeles för lite. I skolan rör man på sig för lite och på jobbet sitter 46 procent av kvinnorna och 51 procent av männen minst 6 timmar varje dag. När man sen kommer hem så har man antingen inte råd, tid eller ork att röra på sig. Avsaknaden av fysisk aktivitet i vardagen förorsakar direkta kostnader för hälso- och sjukvården och indirekta kostnader för arbetsgivarna.

Summorna som nämns i detta fall är i klassen 1 – 3 miljarder euro varje år. Sjukdomar som diabetes typ 2 och andra sjukdomar relaterade till lite fysisk aktivitet och dålig kost kunde alltså till stor del undvikas ifall vi rörde på oss mera.

Ett problem som säkert många föreningsaktiva har märkt är att då ekonomin i kommunen är dålig, så höjer man på planhyrorna för föreningarna eller låter bli att upprätthålla idrotts- och motionsanläggningar för att spara pengar. Detta leder till två saker: det blir dyrare att delta i föreningens aktiviteter och färre människor har möjlighet att delta i verksamheten. Detta i sin tur leder till att det längre fram blir högre kostnader för hälso- och sjukvården.

Det är helt enkelt ett dumt sätt att spara, en väldigt kortsiktig plan. På samma sätt som med mitt packande, jag tror att jag sparar tid genom att skjuta upp det till sista stund, men på grund av det slarviga packandet glömmer saker, som leder till mera utgifter framöver.

Alla vet vi att ekonomin i Finland är dålig just nu och alla borde vi dra vårt strå till stacken för att kunna hålla uppe välfärdssamhället Finland. När det kommer till att minska på hälso- och sjukvårdskostnaderna så är det ganska enkelt. Motion behöver inte kosta något. Istället för att umgås framför TV:n så kan man ta en promenad tillsammans.

Jag har börjat försöka styra över träffar med mina vänner till att fara ut på en länk tillsammans istället för att gå till ett café eller restaurang, alternativt bara slöa hemma. På det sättet får jag social samvaro och samtidigt motion som ökar både välmående och hälsa. Och ja, jag skall försöka bli bättre på att packa i tid för att spara pengar också i framtiden.