Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Äventyrsprofessorn Pata Degerman leder Expedition Arcada spikrakt uppåt

Från 2015
Programmet är inte längre tillgängligt
Pata Degerman lär (en lite höjdrädd) Ted väggklättring. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Högskoleutbudet i Helsingfors inkluderar nu även bergsklättring då äventyraren Pata Degermans tar en grupp Arcadastudenter uppför 300 meter fransk klättervägg.

Under en vecka maj kommer Expedition Arcada att bege sig till Frankrike för att bestiga den spikraka bergsväggen La Grave.

- Kan du klättra upp för en stege kan du klättra upp för den här bergsväggen, säger expeditionsledaren Pata Degerman glatt.

Pata Degerman sätter fast karbiner på Ted Urho som förbereder sig för intervjun. Matias Antoni assisterar.
Bildtext Här spänner Pata Degerman och Matias Antoni fast Ted Urho som strax ska försöka klättra upp för väggen.
Bild: Arcada / Andrea Högberg

Det handlar om en extra säkerhetsåtgärd, ifall killen som håller i repet nere på marken skulle få en sten i huvudet, tuppa av och tappa greppet om repet.

― Pata Degerman om dubbla säkerhetsåtgärder vid klättring.

Finlands högsta inomhus-Via ferrata

För att öva sig på bergsklättringen byggdes en tretton meter hög Via ferrata inne i ett av trapphusen på yrkeshögskolan Arcada. En Via ferrata är en uppsättning armeringsjärn infällda i väggen på lämpligt avstånd från varandra.

- Vill man öva sig på att klättra hela 300 meters sträckan på en gång så får man fara som en jojo upp och ner för stegen, skämtar Degerman.

I verkligheten kommer expeditionen att bestiga La Grave i etapper, maximalt hundra meter uppåt kommer man på en dag.

- Vi byggde också den här väggen för att kunna öva inspelningar, hela klättringen kommer ju att dokumenteras, förklarar Degerman.

Morgonöppet: Pata Degerman lär Ted klättra på Arcadas klättervägg

Programmet är inte längre tillgängligt

Dubbla säkerhetsåtgärder

På Via ferratan hänger ett litet Klättring förbjuden-plakat. Då någon ska upp i höjderna plockas förbudet ner, ett litet trappsteg plockas fram och klättraren spänns fast i sin sele.

- Klättraren har ett rep fastspänt i sin sele som den som står på marken håller i. I det repet hänger du sedan om du skulle råka tappa greppet uppe på stegen, förklarar Degerman.

Ted Urho intervjuar Nina Rikberg. Matias Antoni förbereder klättringen i bakgrunden.
Bildtext "Den finaste överraskningen hittills var nog att vi fick den här klätterväggen hit till Arcada!" - Nina rikberg, projektchef för Expedition Arcada
Bild: Arcada / Andrea Högberg

Bredvid stegen av armeringsjärn löper säkerhetsvajern, fastbultad i väggen med några meters mellanrum. I den hakar klättraren fast karbinerna som är fast i selen runt midjan.

- Det handlar om en extra säkerhetsåtgärd, ifall killen som håller i repet nere på marken skulle få en sten i huvudet, tuppa av och tappa greppet om repet.

Läs också: Sökes: Rullstolsburen bergsklättrare