Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finlandismer väcker känslor

Från 2015
Uppdaterad 08.04.2015 15:48.
Charlotta af Hällström-Reijonen är en av språkexperterna i Radio Vegas Spräkväktarna.
Bildtext Charlotta af Hällström-Reijonen
Bild: Yle/Hedda Jakobsson

Finlandismer är något som intresserar oss. Över 11 000 personer har gjort Svenska Yles finlandismtest.

Charlotta af Hellström-Reijonen från Språkinstitutet är kvinnan bakom testet.

- Det gör mig glad, men jag är egentligen inte så förvånad, säger af Hällström-Reijonen. Diskuterar man finlandismer vid vilket middagsbord som helst så väcker det mycket känslor och många åsikter.

Finlandismtestet har också satt igång debatten om vad en finlandism egentligen är.

En finlandism är ett ord eller ett uttryck som används i finlandssvenskan, men inte i rikssvenskan. Det kan också vara ett ord som nog används i rikssvenskan, men används betydligt mera i finlandssvenskan.

- Knackkorv är ett bra exempel på en finlandism.

Det var på 1850-talet som man märkte att det finns skillnader i svenskan. Men först femtio år senare, vid sekelskiftet, blev man mera kunnig om skillnaderna och vilka finlandismerna är.

Får man använda finlandismer var som helst?

Hur och var man kan använda finlandismer beror på tillfället och vad som passar i sammanhanget.

- Det är kanske lite allvarligare om en radioredaktör kläcker ur sig en finlandism än om det sker hemma vid matbordet, säger af Hällström-Reijonen när hon besöker radioprogrammet Radiohuset.

Finlandismer passar vid vardagligare tillfällen och då mottagaren förstår en finlandism. Det lämpar sig alltså inte där det finns risk för att budskapet misstolkas eller missförstås.

- Om någon säger att vi ses i aulan och den man säger det till kommer att stå på fel ställe, då lönar det sig inte att använda finlandismer.

Var används finlandismer mest?

Det finns ingen desto större regional skillnad i var finlandismer används.

- I södra Finland finns det kanske en rikare flora på finlandismer, medan man i Österbotten gör större skillnad på vad som är dialekt och vad som är en slags regional standard. Ser man på tidningstexter, så är det ganska jämnt.