Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danskarna hyllar sin drottning

Från 2015
Uppdaterad 08.04.2015 16:44.
Yle Nyheter TV-nytt: Drottning Margrethe firas - Spela upp på Arenan

Drottning Margrethe II av Danmark fyller 75 år den 16 april - men firas redan nu på olika håll i Danmark.

Margrethe är äldsta dotter till Fredrik IX och drottning Ingrid. År 1953 införde Danmark en grundlagsändring som innebar kvinnlig arvsrätt till tronen, och Margrethe har varit drottning sedan 1972.

Danmarks drottning Margarethe
Bildtext Drottning Margrethe beskådar sina egna klänningar på en utställning på det nationalhistoriska museet i Fredriksborgs slott
Bild: EPA/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Drottningen är gift med den franske greven Henri de Laborde de Monpezat - som därmed blev prins Henrik av Danmark. Paret har två söner, Frederik och Joachim

Under 1960-talet studerade Margrethe filosofi vid Köpenhamns universitet, arkeologi vid University of Cambridge och statskunskap vid Aarhus universitet, Sorbonne och London School of Economics. Utöver sitt modersmål danska talar drottningen franska, tyska, engelska och svenska.

Margrethe II har en konstnärlig ådra, och hennes arbeten har visats på utställningar i flera länder. Hon har bland annat illustrerat Tolkiens ”Sagan om ringen” (1977). Hon har också tecknat och broderat mässhakar och biskopskåpor till danska kyrkor, designat kostymer till tv-teater och gjort scenografin till flera baletter på Det kongelige Teater och i tv.
Margrethe II är mycket uppskattad och anses ha bidragit till monarkins starka ställning i Danmark.

Danmarks drottning Margrethe åker genom Århus tillsammans med sin man prins Henrik för att fira drottningens 75-årsdag.
Bildtext Danmarks drottning Margrethe åker genom Århus tillsammans med sin man prins Henrik i samband med firandet av drottningens 75-årsdag.
Bild: EPA/HENNING BAGGER