Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1974

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Svenska Abba tog hem vinsten i Eurovisionen år 1974.
Bildtext Svenska Abba tog hem vinsten i Eurovisionen år 1974.
Bild: EBU

Abba och Waterloo tog Europa med storm medan Olivia Newton-John fick se sig besegrad. Fransmännen sörjde president Pompidou.

Luxemburg ville inte arrangera tävlingen för andra året i rad efter sin vinst så brittiska BBC ryckte in. Sångtävlingen hölls på The Dome i Brighton och Katie Boyle var programledare redan för fjärde gången. Grekland var med för första gången.

Arton länder hade anmält sig, men endast sjutton deltog. Några dagar innan tävlingen avled nämligen Frankrikes president Georges Pompidou och han begravdes samma dag som showen. Frankrikes rundradiobolag drog sig ur Eurovisionen för att visa respekt.

Tio personer per land fick makten

Röstningssystemet ändrades igen och de nationella juryerna bestod nu av tio medlemmar. Varje jurymedlem fick avlägga en röst på sitt favoritbidrag. Från och med året därpå tog man sedan i användning det poängsystem som används fortfarande idag.

Finland fick igen äran att öppna tävlingen. I vykortet visades Finlands insjölandskap och forsande floder. Tjugoåriga Carita Holmström sjöng den vackra balladen Keep me warm på god engelska, sittande vid ett piano. Tittar man på de andra ländernas fartfyllda bidrag känns Caritas uppträdande ålderdomligt och tråkigt. Finland fick ändå fyra poäng och en trettonde plats.

Storbritanniens representerades av australiensaren Olivia Newton-John. Det här var några år före hon gjorde succé i Hollywoodfilmen Grease, men hon var redan nu känd som sångerska. Den brittiska publiken fick med vykort rösta på vilken låt de ville att Newton-John skulle uppträda med och det ryktades om att hon inte var nöjd då Long live love vann.

Italien representerades av Gigliola Cinquetti som tio år tidigare vann tävlingen i Köpenhamn. Den här gången fick hon ändå nöja sig med andra plats.

Sverige tog hem sin första vinst år 1974 med Abba. Gruppen hade tävlat i Melodifestivalen redan året innan men kom på tredje plats med låten Ring ring. Waterloo blev en enorm succé och fick topplaceringar på listorna runtom i Europa. Waterloo vann också när publiken fick rösta på den bästa Eurovisionslåten genom tiderna då tävlingen firade femtioårsjubileum.

I Yles arkiv kan man se en intervju som gjordes i Finland med Björn Ulvaeus och Benny Andersson efter vinsten i Brighton.

Intervju med Benny Andersson och Björn Ulvaeus - Spela upp på Arenan

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.