Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland bad inte om nödlån

Från 2015
Uppdaterad 05.04.2016 10:37.
Tsipras och Putin träffades i Moskva.
Bildtext Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Rysslands president Vladimir Putin träffades i Moskva under onsdagen.

Grekland kommer inte att be om ekonomisk hjälp av Ryssland. Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Rysslands president Vladimir Putin träffades under onsdagen i Moskva.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har inte bett om ekonomisk hjälp av Ryssland i samband med sitt Moskvabesök. Det framkom i statsledarnas gemensamma presskonferens.

Inom EU har det tidigare funnits en oro om att Grekland skulle be om ett nödlån av Ryssland för att få hjälp med landets ekonomi ifall låneförhandlingarna med EU skulle stranda.

Ryssland kan ändå bevilja lån till Grekland och möjligtvis delta i den grekiska regeringens privatisering av statliga företag, berättade Putin. Han sade att Ryssland är villig att investera i bland annat Greklands hamnar, flygplatser, gasrör och energisektorn.

Grekland kritisk till sanktioner

Alexis Tsipras tog flera gånger upp Greklands kritiska inställning till de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Enligt honom är sanktionernas logik fel. Han önskade även att sanktionsspiralen skulle avta och sade även att han förstår Ryssland som infört motsanktioner mot bland annat EU-länder.

Tsipras sade ändå inte direkt att han skulle framföra ett förslag i EU för att häva sanktionerna eller att Grekland i framtiden skulle rösta emot dem. Putin sade att han har förståelse för att Grekland är tvungen att delta i sanktionerna mot Ryssland.