Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1975

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nederländska Teach-In vann Eurovisionen år 1975.
Bildtext Nederländska Teach-In vann Eurovisionen år 1975.
Bild: EBU

Ur den tjugonde Eurovisionen föddes många klassiker och Finland kom på en hedersvärd sjunde plats. Det moderna poängsystemet invigdes.

Efter Abbas vinst var det Sveriges tur att arrangera sångtävlingen. Den första Eurovisionen på svensk mark hölls i S:t Eriksmässan, en mässhall söder om Stockholms centrum.

I den tjugonde tävlingen debuterade Turkiet medan Frankrike och Malta återvände. Grekland avstod från att delta som en protest mot den turkiska invasionen av Cypern året innan.

De svenska arrangörerna tampades före showen med protester från vänsteraktivister. Demonstranterna var emot kommersialisering av musiken och tog Eurovisionen som sitt huvudmål. Dagarna före Eurovisionen arrangerade de en egen alternativ festival. Säkerhetsåtgärderna stramades till, men inga attentat gjordes mot själva sändningen.

Poäng från ett till tolv

Reglerna för röstningen ändrades så att varje lands jury bestod av elva personer. Sex av dem skulle vara 16-25 år och fem av dem 26-55 år. Jurymedlemmarnas personliga poäng räknades ihop och det populäraste bidraget fick 12 poäng, följande låt fick 10 poäng och därpå följande 8 poäng. De fjärde till tionde populäraste bidragen fick sedan sju till ett poäng.

Folkrockgruppen Pihasoittajat representerade Finland och slutade på en utmärkt sjunde plats. Eftersom Finland bara en gång haft en låt i topp fem så är placeringen värd att nämna. Låten Viulu-ukko hade översatts till engelska och hette i Eurovisionen Old Man Fiddle. Bidraget fick till och med två tolvpoängare, en av Tyskland och en av Schweiz.

Tysklands Joy Fleming kom tredje sist, men hennes låt Ein Lied Kann Eine Brücke Sein (ungefär En sång kan vara en bro) har blivit något av en klassiker i Eurovisionskretsar.

Storbritannien representerades av gruppen The Shadows. De som kritiserade dem tyckte att låten Let Me Be The One var gammalmodig, och det hjälpte antagligen inte att sångaren glömde orden i den första versen. Trots det så knep rockgruppen silver med sitt gitarrgungande.

Nederländernas representant Teach-In såg ut som om de lånat scenkläderna från inspelningen av en science fiction film. Ding Dinge Dong hade ändå en refräng som fastnade i huvudet och popgruppen tog en klar seger. Bidraget var det första någonsin att uppträda först och sedan vinna. Kanske xylofonspelarens enkla trick att i den sista tonen slå söndra ett glas fastnade i jurymedlemmarnas minne.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.