Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama vill förbjuda gayterapi för minderåriga

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 08:17.
USA:s president Barack Obama
Bild: EPA/KATHERINE TAYLOR

USA:s president Barack Obama tar ställning mot psykiatriska behandlingar som görs för att omvandla homosexuella och transpersoner.

Obama anser att man helt borde förbjuda så kallad omvandlingsterapi för minderåriga. Behandlingsmetoden går ut på att försöka omvandla homosexuella, bisexuella eller transpersoner så de blir heterosexuella.

En namninsamling mot omvandlingsterapi har samlat över 120 000 underskrifter. På onsdagskvällen tog Vita huset öppet ställning för namninsamlingen.

"Vita Huset delar er oro över behandlingens potentiellt förödande konsekvenser för unga personer som tillhör sexuella minoriteter", skrev Vita huset i ett uttalande.

Initiativtagarna till namninsamlingen har tackat Vita huset för stödet och sagt att det betyder mycket för USA:s unga HBTQ-personer.

17-årings självmord aktualiserade frågan

Den kontroversiella metoden väckte rubriker i december när den transsexuella 17-åringen Leelah Alcorn begick självmord för att hennes föräldrar hade tvingat henne att gå i omvandlingsterapi.

Hon ska ha lämnat ett brev där hon skrev att föräldrarna ville att hon skulle vara deras "lilla perfekta kristna pojke" och tog henne till kristna terapeuter för att bli omvänd.

"Det enda sättet jag kommer att vila i frid är om det kommer en dag då transpersoner inte behandlas på samma sätt som jag. Min död måste betyda något, snälla fixa vårt samhälle", ska Alcorn ha skrivit.

USA:s psykiatriska förbund har länge varit negativt till omvandlingsterapi och sagt att hela metoden baserar sig på föreställningen att homosexualitet är en mentalsjukdom. Omvandlingsterapi är förbjudet i Kalifornien och New Jersey.

Flera konservativa grupper och religiösa läkare förespråkar omvandlingsterapi. En del konservativa delstater, bland dem Oklahoma, överväger lagstiftning för att skydda omvandlingsterapi.