Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö får fortsätta testa konstgjort vatten

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 10:56.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Hangö får fortsätta sina försök med konstgjort grundvatten vid Storkällans vattentäkt. Regionförvaltningsverket har förlängt lovet till slutet av år 2022.

Hangös vatten- och avloppsverk hade ansökt om att förlänga lovet till slutet av år 2024. Nylands närings-, trafik- och miljöcentral ansåg i sitt utlåtande att försökstiden som Hangö ansökt om var onödigt lång.

Vatten- och avloppsverket vill bilda konstgjort grundvatten av vatten från Gennarbyviken. De tidigare testen har gett goda resultat.

Invånare anmärker

Två invånare vid Gennarbyviken har lämnat in anmärkningar mot planerna. En av dem säger sig inte ha något emot planerna, men motsätter sig att Hangö stad har rätt att ha Gennarbyviken avstängd från havet.

En annan invånare motsätter sig att Hangö stad får tillstånd att ta vatten från Gennarbyviken för att tillverka konstgjort grundvatten. Motiveringen är att det inte sägs hur mycket vattenståndet i viken tillåts sjunka då det tas vatten därifrån.

Regionförvaltningsverket konstaterar att vattenmängden som tas från Gennarbyviken är mellan en och två procent av vattenmängden. Det är en så pass liten mängd att det inte inverkar på vattennivån, konstaterar verket.

Läs också:

Hangö vill fortsätta testet med konsgjort vatten
Hangö tillverkar grundvatten
Om ett halvår kan Hangö få konsgjort grundvatten